utorak, 19. siječnja 2016.

MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA Zajednička molitva sa hereticima?

Sveta Margareta Clitherow

I will not pray with you, nor shall you pray with me; neither will I say Amen to your prayers, nor shall you say it to mine.
Neću se moliti s vama niti ćete se vi moliti sa mnom; ja neću reći amen na vaše molitve niti ćete ga vi reći na moje.

(Sv. Margareta Clitherow prema ovom zanimljivom članku, u trenutku kada se protestantski duhovnik ponudio da moli s njom prije no što su je zgnječili na smrt, vidi više.)


Izvor

Kratki pregled nekoliko propisa kroz povijest Katoličke Crkve u vezi molitve s nekatolicima:

APOSTOLSKI KANONI:
"Neka bilo koji biskup, ili svećenik, ili đakon, koji se pridruži u molitvi krovjernicima, bude suspendiran, a ako im je dopustio da vrše službu kao svećenici, neka bude svrgnut" (Kanon 45)
"Neka bilo koji klerik ili laik koji uđe u sinagogu židova, ili u kuće sastanka krivovjernika, da se s njima zajedno moli, bude svrgnut i izopćen" (Kanon 65)

KONCIL U KARTAGI (257. godine):
"Nije dopušteno ni moliti ni pjevati psalme s krivovjernicima (hereticima), i tko god se moli s onima koji su izopćeni iz Crkve [communicatio in sacris], bilo klerik ili laik: neka bude izopćen (Kart. IV. 72,73)

KONCIL U LAODICEJI (363. god.):
"Nije dopušteno krivovjernicima da ulaze u kuću Božju dok ustraju u svom krivovjerju." (Kanon 6)
"Nitko se ne smije moliti zajedno s krivovjernicima i raskolnicima." (Kanon 33)

TREĆI CARIGRADSKI KONCIL (680. god.):
"Ako bilo koji klerik ili laik uđe u sinagogu židova ili u kuće sastanka krivovjernika da se s njima zajedno moli, neka bude svrgnut i izopćen. Ako se bilo koji biskup ili svećenik ili đakon pridruži u molitvi krivovjernicima, neka bude suspendiran."

Cor Jesu sacratissimum, miserere nobis!

1 komentar:

  1. Čovjek se pita što je tjeralo tolike u sigurnu smrt kad su mogli sačuvati živu glavu .Zar nisu bili pametni kao mi danas i napraviti kompromis ? Koliki su biskupi tada otpali i povukli narod za sobom , a ovi danas nisu ni svjesni da su im nasljednici jer rade isto . Tko sačuva svoj život izgubit će ga , a tko ga izgubi radi Krista taj će ga sačuvati . Već sam preporučio jeftinu a dobru knjigu ,, Iz Londonskih tamnica " ima je u Palmotićevoj , a na spomen ove svetice molitvu :
    Sveta Margareto Clitherow , koja si odbila molitvu protestanata prije svoje smrti gnječenjem , molim te da dragi Bog primi tvije riječi kao zadovoljštinu za uvrede ekumenizma .Moli Sveta Margareto Clitherow da sve krivovjerje kojim se vrijeđa dragi Bog bude uništeno . Daj nam isprosi pravu vjeru i da se sjetimo tvojih riječi : ,,Neću se moliti s vama niti ćete se vi moliti sa mnom , ja neću reči amen na vaše molitve niti ćete ga vi reči na moje . Sveta Margareto moli za nas koji smo s tobom vjerni pravo0m i jedinom Bogu . RECI S NAMA AMEN . Robelar

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...