subota, 31. listopada 2015.

Ritual rimski, Bartol Kašić, 1640.


Cijelu knjigu u pdf formatu možete preuzeti OVDJE, a prelistati knjigu možete OVDJE.

Naslov: Rituale Romanum = Ritual rimski

Podnaslov: istomaccen slovinski po Bartolomeu Kassichiu Popu Bogoslovcu od Druxbae Yesusovae Penitenciru Apostolskomu
Datum izdanja:1640
Kategorija: Stara knjiga
Mjesto: V Riimv
Izdavač: Iz Vtiestenicae Sfet. Skuppa od Razplodyenya S. Vierrae
UDK: 264-15
Format preslike: PDF
Ključne riječi: Obrednici - hrv. prijevod

Sažetak (hr):
Ritual rimski tiskan je u formatu male četvrtine (22 x 16 cm), ima ukupno 566 izvornih stranica. Na početku, nakon naslova, nalazi se posveta papi Urbanu VIII, u kojoj Kašić zahvaljuje papi što je, zbog potreba i svećenika i vjernika, Hrvatima dao izvanrednu povlasticu da se Ritual prevede na živi narodni govor.
Ritual je tiskan u 2.500 primjeraka, na čvrstom papiru. Poslije je doživo još šest izdanja i to: Senj, Mleci, Zagreb, Sarajevo i Rim.
Tajna uspjeha Kašićeva Rituala je u dobrim jezikoslovnim rješenjima. Kašić je za narodni govor u književnosti i u liturgiji odabrao štokavski govor. Za taj govor našao je praktičnu latiničku grafizaciju, tako da svakom fonemu odgovara jedan grafem. Kašićev izbor "najopćenitijeg narodnog govora" za književni jezik bio je dalekovidan, a rad na njegovu kodificiranju i normiranju plodonosan: dao nam je jedinstveni hrvatski književni jezik.
Vladimir Horvat. Pogovor : Bartol Kašić i njegov Ritual Rimski u razvoju hrvatskoga književnog jezika. U: Ritual Rimski. Pretisak. Zagreb, 1993.
Stjepan Babić: "Kašićev prijevod Rituala je uključivanje u međunarodnu civilizaciju... i da je to proširenje područja upotrebe hrvatskoga književnog jezika... To znači proširenje u prostornom smislu... i u vremenskom smislu..." U: Jezik Rituala Rimskoga - važna sastavnica u razvoju hrvatskog književnog jezika // Filologija, 18 (1990), 75-81.

Napomena: Na predlistu primjerka rukopisni ex libris: Đuro Nazor, Ložišće, 1902. i pečat: Jugoslavenska muzička zbirka Đuro Nazor 1900
Brzi preglednik: ?vdoc=8&page=1 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...