četvrtak, 25. kolovoza 2016.

KRV MUČENIKA JE SJEME KRŠĆANSTVA Blaženi Miroslav Bulešić

24. kolovoza 1947. godine brutalno je ubijen mladi katolički svećenik blaženi Miroslav Bulešić, koji je imao samo 27 godina.


MUČENIŠTVO ZA VJERU
U kolovozu 1947. Miroslav Bulešić, kao podravnatelj Pazinskog sjemeništa i tajnik Svećeničkog zbora sv. Pavla, prati delegata Svete Stolice mons. dr. Jakoba Ukmara kod dijeljenja sv. potvrede u Buzetu i okolnim župama. «One dane kad sam obilazio župe radi krizme rado mi je pomagao. Gdje je prijetila opasnost, polazio je naprijed pregledati teren», svjedoči o svom prijatelju Bulešiću dr. Ukmar u pismu mons. Mariu Pavatu u Rim od 5. rujna 1954. godine. 


Mladomisnik Bulešić pri izlasku iz svoje rodne kuće

U subotu 23. kolovoza 1947. godine, kad su razulareni komunisti upali u župnu crkvu u Buzetu, s namjerom da spriječe Krizmu, Bulešić je svojim tijelom branio Svetohranište i u njemu Presveti oltarski sakramenat. «Ovamo možete proći samo preko mene mrtvoga», rekao im je, blijed u licu, ali posve smiren, stojeći na gornjoj stepenica oltara, okrenut prema onima koji su drsko zaposjeli prezbiterij. Uoči dolaska u Lanišće, dok su s Ćićarije stizale prijetnje organiziranih komunista, na pitanje boji li se tamo otići, Miroslav Bulešić je odgovorio: «Samo jedanput će se umrijeti». Krizma u Lanišću održana je u nedjelju, na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza 1947. godine.

Blaženi Bulešić služi svetu Misu

Govoreći o mučeništvu Miroslava Bulešića, dr. Ukmar je u službenom izvješću za Biskupski Ordinarijat u Trstu od 12. studenoga 1947. godine, napisao: «Nakon završetka krizme u crkvi i mise koju je služio vlč. Miroslav Bulešić, uputili smo se ka župnoj kući. Nakon četvrt sata, kad su bili krizmani i oni koji su naknadno prispjeli – bilo je to oko jedanaest sati – pobunjenici su ušli u kuću i ubili nožem vlč. g. Bulešića koji je bio kraj vratiju. Ja osobno izišao sam iz župnog ureda u predvorje i vidio ga mrtva kako leži na tlu među zlikovcima koji su zaposjeli kuću; povukao sam se u spavaću sobu, gdje sam nakon minute vremena i sam teško izudaran i ostao sam ležeći u krvi. Smatrajući da sam mrtav, ostavili su mene i potražili župnika, ali ga nisu pronašli jer se bio sakrio. Kroz dvadeset sati ostao sam u nesvijesti…». Bulešić je ubijen ubodima noža u grlo, a njegova krv poprskala je zid predsoblja laniškoga župnog ureda. Prema riječima očevidaca, Bulešić je, osjetivši da umire, zazivao: «Isuse, primi dušu moju!».

Dokumentrni film o njegovu životu i mučeništvu:


BEATIFIKACIJA
Državno Tajništvo Svete Stolice, dopisom od 12. veljače 2013. godine, priopćilo je da je Sveti Otac Benedikt XVI. dopustio da se obred proglašenja blaženim Sluge Božjega Miroslava Bulešića obavi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji u subotu, 28. rujna 2013. godine.

Bože hvala ti za ovakvog vjernog slugu. Hvala ti za hrabri primjer njegova mučeništva.
Blaženi Miroslave, moli za nas!

3 komentara:

  1. Bl. Miroslave Bulesicu moli za svoj narod i za svoju crkvu da se okani protestantizma i da svjedoci pravo nekompromisnu katolicku vjeru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da se pokojni Miroslav vrati..ne bi prepoznao vise svoje kolege istarske svecenike..zadojeni modernizmom i materijalizmu! Tesko da nadjes svecenika sa talarom! Dva puta su mijenjali oltar prema puku u njegovoj zupnoj crkvi! Koliko su samo novca pobacali..a sluga Bozji Bulesic slavio je Svetu Misu na Velikom Oltaru..gdje sada njegove kolege se sjedaju nasuprot Velikom Oltaru i okrecuci ledja Presvetom u Tabernakulu!

      Izbriši
  2. Gospodine , Tvoj vjerni sluga svećenik Miroslov Bulešić imao je milost posvjedoćiti svoju vjeru štiteći Tebe. Molimo Te , o Veliki Svećeniće , da po njegovom zagovoru Ti štitiš nas od laži i obmana koje nam se nameću. Molimo Te za milost Tvoje Svete Misne Žrtve ,onakve kakva je jedina dostojna Tebe, onakve kakvu je služio Tvoj svećenik Miroslav. Gospodine , pogledaj na slugu svog Miroslava i nedaj nama iz njegovog naroda da otpadnemo. Blaženi Miroslave, moli za nas. Amen.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...