utorak, 12. travnja 2016.

Kardinal Burke: Papina pobudnica nije učiteljska, ne može promijeniti crkveni nauk


Donosimo u kratkim crtama stav kardinala Burkea o Posinodskoj apostolskoj pobudnici.

Kardinal Raymond Burke izjavio je da upravo objavljena Posinodska apostolska pobudnica pape Franje ne može promijeniti crkveni nauk i praksu, naglasivši da dokument nije učiteljski.

„Povijesno je Crkva oduvijek reaktivna na pogrješno stremljenje da se svaku papinu riječ tumači obvezom u savjesti; što je, dakako, apsurdno“, napisao je u jednom članku koji je jučer objavio National Catholic Register. „Papa Franjo od početka pojašnjava da Posinodska pobudnica nije čin Učiteljstva“.

Burke dodaje da se Crkva trudi da se „Papino osobno promišljanje, dok se prihvaća s poštovanjem koje se duguje njegovoj osobi, ne pobrka s vjerom koja je obvezujuća, a koju zahtijevaju izjave papinskog Učiteljstva“.

„Neki komentatori zamjenjuju to poštovanje“, koje svakako dugujemo Papi, „s obvezom da se treba 'vjerovati božanskom i katoličkom vjerom (kanon 750, §1) sve ono što je sadržano u dokumentu“ kaže Burke. „No Katolička Crkva, premda inzistira na poštovanju koje dugujemo petrovoj službi, jer ju je ustanovio sam naš Gospodin, nikada nije tvrdila da se svaka izjava Petrova nasljednika mora prihvatiti kao dio njegovog nezabludivoga Učiteljstva“.

Kardinal Burke poziva Crkvu na razjasni da osobna Papina mišljenja nisu čini Učiteljstva. „Dok Rimski prvosvećenik može izreći zanimljiva osobna promišljanja i koji mogu biti izvor nadahnuća, Crkva uvijek mora biti brižljiva i naglasiti da je njihovo objavljivanje vlastiti čin, a ne vršenje papinskog Učiteljstva.“

Kardinal upozorava da je nedostatno razlikovanje između osobnog Papina mišljenja i učiteljskog naučavanja „štetno za vjernike i oslabljuje svjedočenje Crkve kao Tijela Kristova u svijetu“.

Prema kardinalu Burkeu pobudnica se ne može tumačiti kao „revolucija u Crkvi“, kao „radikalna promjena s obzirom na crkveni nauk i praksu“ jer je „jedini ključ za ispravno tumačenje pobudnice Amoris laetitia trajno crkveno naučavanje i njezina stega koja štiti i promiče ovo naučavanje“.

„Takvo viđenje dokumenta istodobno je izvor čuđenja i pomutnje za vjernike i mogući izvor sablazni, ne samo za vjernike, nego i za druge ljude dobre volje koji gledaju na Krista i njegovu Crkvu kako bi naučavali i ostvarivali u praksi istinu o braku i njezin plod, obiteljski život, prvu stanicu života Crkve i svakoga društva“.

3 komentara:

  1. Mnogi su već izjavili da ova "špaga" kardinala Burkea ne će uspjeti.
    On se borio kao lav u proteklih nekoliko godina. S ovim paragrafima i kanonima ne može zaustaviti progresistički Generalstab koji je po svemu sudeći krenuo u Totalen Krieg protiv katoličkog nauka.

    Josephus

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kardinal Burke se bori kao lav ,ali sa vjetrenjačama. Najviše bi pokazao svojim primjerom tako da prijeđe u FSSPX i tamo nastavi gdje je stao. Ovako, badava je gluhome pjevati a slijepome namigivati. Robelar

      Izbriši
  2. Poznato je da je u Zapadnoj Europi saktamentalna stega ionako katastrofalna: tko želi primiti Pričest, dobije je u pravilu uvijek. Slučajevi koji se odbiju rijetki su i uglavnom je riječ o ljudima za koje je očito da ne mogu primiti Hostiju jer su mrtvi pijani i sl.
    Opasnost je velika da će modernisti zlorabiti ovu pobudnicu da svojoj već uhodanoj praksi daju pseudo-učiteljsko opravdanje.
    Kod nas će ova nesretna pobudnica dovesti do velikog prodora modernizma i pustošenja…Daj Bože da dovede i do otriježnjenja…no koncilski je duh toliko obezglavio naš kler i teologe…čisto sumnjam!
    Nada

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...