četvrtak, 14. travnja 2016.

„U tom je pogledu eksploziv unutra“ – Amoris Laetitia i Schönbornova neposlušnost

Kardinal Schönborn i kardinal Baldisseri – Amoris Laetitia
„Oproštaj od Učiteljstva“

(Beč) Katolički teolog i ravnatelj lijevo-liberalnog austrijskog dnevnika Der Standard, Wolfgang Bergmann, spomenuo je jučer u emisiji „Praxis-Religion und Gesellschaft“ ključ pobudnice Amoris Laetitia. On se nalazi u onome što ne piše u dokumentu, naime u „oproštaju od Učiteljstva“ i time od normativnih naredbi.

Bergmann slovi kao „insider“ u crkvenim krugovima. Nekada je vodio nastupe u javnosti austrijskoga Caritasa i bio je ravnatelj za komunikacije Bečke nadbiskupije. Time je do 1999. bio bliski suradnik kardinala Christopha Schönborna, Bečkog nadbiskupa.

Pobudnicu Amoris Laetitia kardinal Schönborn nije samo predstavio svjetskoj javnosti u Papino ime, nego ona nosi djelomično i njegov potpis. Prvi odlomak kontroverznoga osmog poglavlja počinje „postupnošću“(Gradualität), ključnom riječju koju je Schönborn skovao već tijekom prve Biskupske sinode 2014. godine. Sukladno tome u odnosima dviju osoba nema iregularnih situacija, nego samo postupnost u ostvarenju „ideala“ braka. Koncepcija koja je već svojevremeno kritizirana kao relativističko rastakanje sakramenta Ženidbe, ali je ipak ušla u jedan službeni papinski dokument.


„Rimskoj je teologiji odzvonilo“

Prema Bergmannu pobudnicom Amoris Laetitia postignut je samo „posve minimalan napredak“. Pozitivno je pak da je papa Franjo otpočeo s „oproštajem od Učiteljstva“. Papa piše „propovjednički, lirski, citira pisce, onda ima pedagoško-psihološki pristup, a samo na malo mjesta teološki.“ Za to postoji jedan razlog, kaže Bergmann: „Rimskoj je teologiji odzvonilo“.

Papa je Franjo javnim preljubnicima, Bergmann govori o rastavljenima ponovno oženjenima, „otvorio vrata za primanje sakramenata“, iako „samo u dvjema fusnotama“, i time „u skrivenom obliku“.

Potom je Bergmann izvijestio o „Bečkoj praksi“. O ovoj praksi „već 15 godina“ govorio je i sam kardinal Schönborn tijekom tiskovne konferencije na kojoj je predstavljena pobudnica Amoris Laetitia u Rimu i time je opovrgao čak i njemu dosada – iako sve rjeđe i rjeđe – dodjeljivani prišivak da je „konzervativac“.


„Schönborn je s obzirom na to živio u neposlušnosti“

U Bečkoj je nadbiskupiji za vrijeme kardinala Schönborna već duže postojala praska, kaže Bergmann, „koja je zbilja išla protiv linije Rima, Schönborn je s obzirom na to živio u neposlušnosti“, koja može dovesti „do blagoslova para rastavljenih ponovno oženjenih“. „Sada je ovu praksu legitimirao i Rim.“

To također pokazuje „da je posve opravdano biti jedno vrijeme neposlušan jer čovjeka kasnije sustigne praksa. To se sada možda može primijeniti i na druge teme, primjerice za blagoslov homoseksualnih parova. Dakle, u tom je pogledu eksploziv unutra.“ „Bečka praksa“ tiče se i homoseksualnih odnosa.

Bergmann osim toga u pobudnici Amoris Laetitia vidi svjesno Papino „odricanje od vlasti“. „Papa Franjo zbilja se odriče vlasti.“ Ovo „odricanje od vlasti“ premještanjem u mjesne Crkve sada pak mora postati konkretno i ne smije se iscrpljivati u najavama i „ohrabrenjima da se kasnije ne bi opet sve povuklo“, rekao je ravnatelj Standarda.

Izvor

2 komentara:

  1. Ako je Rimskoj teologiji odzvonilo, drugim riječima, ako bi trebala biti neistinita, onda bi primanje sakramenata bio samo nekakav šuplji obred. Tada bi i vjera uopće postala samo folklor bez nekog dubljeg značenja. Takozvani progresisti, ili ne shvaćaju posljedice svoje nove „teologije“ ili ih svjesno zanemaruju. I jedno i drugo ide prema trivijalizaciji i time i uništenju vjere.
    Josephus

    OdgovoriIzbriši
  2. Bitka je uostalom djelomično izgubljena već na Sinodi kada su pravovjerni sinodski oci dopustili da ih Schönborn obrlati da prinose tamjan idolu „jedinstva“ i da prihvate strašni zaključni dokument. Sinodski oci trebali su biti hrabriji – tada ne bi došlo do objave ove pobudnice.

    Josephus

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...