nedjelja, 1. studenoga 2015.

Božanska liturgija u crkvi Krista Kralja na Mirogoju

U ponedjeljak 2.11. biti će služena Liturgija sv. Ivana Zlatoustoga za pokojne u 17 sati u crkvi Krista Kralja na Mirogoju (pjeva muški zbor Ćirilo-Metodova kora).

Podsjetnik na potpuni oprost koji se taj dan može namijeniti samo za pokojne.

2 komentara:

  1. Od kada idem na grkokatoličku liturgiju umjesto na Novu Misu duboko sam doživjela mir, blagoslov. Uvidjela sam koliko me Nova Misa rastresala i koliko mi je zapravo smetala svojim novotarijama na osobnom putu prema Bogu. Dobila sam posao i moja obitelj koja je bila posve raštrkana počela se iznenada susretati i miriti, neplanirano i neočekivano.
    Iz knjige Kratak kritički pogled Novog reda Mise, kardinal Ottaviani koji je bio prefekt Kongregacije za nauk vjere je o liturgiji napisao: "Spominjući samo bizantsku liturgiju, dovoljno se prisjetiti pokorničkih molitava, vrlo dugačkih i uporno opetovanih; svečanih obreda oblačenja slavitelja i đakona; pripreme prinosa za proskomidiju (dio prije liturgije u kojem svećenik priprema žrtvene darove, laik nije obvezan ovome dijelu prisustvovati, služi se tiho i simbolički predstavlja rođenje Isusa u Betlehemskoj štalici i smrt na križu) , koja već za sebe predstavlja zaokruženi obred , neprekidne prisutnosti Blažene Djevice Marije, svetaca i anđeoskih hijerarhija u molitvama i u prinosima (prilikom ulaska sa Evanđeljem nebeski se zborovi spominju čak kao nevidljivi suslavitelji te se s njima poistovjećuje zbor u Kerubikonu); ikonostasa koji jasno odjeljuje svetište od hrama i kler od naroda. sakrivene posvete što je očito simbol Nespoznatljivoga o kojemu govori cjelokupna liturgija; slaviteljevog položaja prema Bogu, nikada prema narodu; svete pričesti koju dijeli uvijek samo slavitelj; neprekidnih dubokih znakova klanjanja; bitno motrilačkog stava prisutnoga naroda. Činjenica da te liturgije čak i u manje svečanom obliku traju više od sat vremena , kao i izrazi koji se neprestano opetuju (strahovita, nebeska, životvorna otajstva itd)
    sasvim jasno kažu sve. Na kraju napominjem da i u Božanskoj liturgiji sv.Ivana Zlatoustog i u Bazilijevoj liturgiji pojam “večera” i “gozba” biva na jasan način podređen pojmu žrtve, kao što je bio slučaj i u Rimskoj Misi.”
    Marija

    OdgovoriIzbriši
  2. Bilo bi još bolje kad bi se u potpunosti držali tradicionalnih rubrika i dijelove koji se mole tiho tako i molili (neki od zadnjih vladika je to 'modernizirao' pa se sad mole naglas). Tad bi narod imao više vremena za tiho razmatranje, što je svakako i dobro i potrebno.
    S druge strane, čuo sam da ima grkokatoličkih svećenika koji sve tihe molitve mole tiho, i koji liturgiju slave na staroslavenskom.

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...