ponedjeljak, 15. rujna 2014.

A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu (Mt 5,28)

Odlomak iz knjige Vježbanje u savršenosti, svetog Alfonza Liguoria

Nakon mamljenja slijedi naslada. Ukoliko se napast odmah ne odbaci, osjeti se određena naslada, a ona dalje tjera na pristanak. Sve dok volja ne dade potpun pristanak, nema smrtnoga grijeha; u najgorem se slučaju radi o lakome grijehu. No ako se tada čovjek smjesta ne utekne Bogu i ako ne poduzme sve kako bi odolio napasti, njegova će volja vrlo lako dati potpun pristanak i upasti u težak grijeh. 

Neka žena, koju su smatrali sveticom, jednoga je dana bila iskušavana zlom mišlju. Budući da je nije odmah odbacila, skrivila je težak grijeh. Zbog lažnoga stida nije ispovjedila grješnu misao pred kojom je popustila te je uskoro nakon toga umrla. Mjesni ju je biskup smatrao sveticom te je stoga odredio da se pokopa u njegovoj kapeli. Sljedećega mu se dana ukazala ta bijedna duša i rekla mu da je zauvijek izgubljena zbog grješne misli uz koju je pristala.
______
Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: "Pa tko se onda može spasiti?" Isus upre u njih pogled i reče: "Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!" (Mk 10,26-27)


Presveto Srce Isusovo, smiluj nam se!

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...