četvrtak, 8. svibnja 2014.

Kojima treba zakratiti crkveni ukop


Župnik treba da zna, kojima se već po samom pravu ima zakratiti crkveni ukop, da ga ne bi komu dopuslio protiv odredaba svetih kanona.

2. Ne smije se dopusliti crkveni ukop onima, koji umiru bez krštenja.
Katekumeni, koji bez ikakove svoje krivnje umru bez krsta, imaju se ubrojiti među krštene.

3. Zakraćuje se crkveni ukop, osim ako prije smrti dadu znakove pokajanja:
a) Javno poznatim otpadnicima od kršćanske vjere, ili privrženicima sljedbe krivovjerske ili raskolničke ili sljedbe slobodnozidarske i drugih takvih društava.
b) Izopćenima i udarenima interdiktom nakon osude ili proglašenja.
c) Koji sami sebe promišljeno ubiju.
d) Koji umru u dvoboju iIi od rane u njemu dobivene.
e) Koji zapovjede, da im se tijelo spali.
f) Drugim javnim i očitim grješnicima.
Gdje u tim slučajevima nastane sumnja, je Ii kad, neka se pita Ordinarij. Ostane Ii i dalje sumnja, neka se mrtvo tijelo pokopa crkveno, ali tako, da se ukloni sablazan.

4. Komu se zakrati crkveni ukop, ima mu se zakratiti i svaka Misa zadušnica, pa i godišnjica i druge pogrebne službe.


1 komentar:

  1. Uredbe su Katoličke Crkve uvijek bile stroge, ali pravedne. Predkoncilsko je katoličanstvo bilo obilježeno dosljednošću.
    U pokoncilsko su vrijeme svi "milosrdni" osim nas tradicionalista. Milosrdni prema grijehu. Ah da, da ne zaboravimo: jedino su svi nemilosrdni prema tradicionalnim vjernicima i Tradiciji. Mi toliko uzrujamo moderniste jer im se vidi gujinji jezik čim se mi pojavimo. Težak teret nosimo, dakako.
    Tužili su mi se mladi svećenici kako su samo na zahtjev obitelji držali sprovode nevjernicima (ordinarijat naredio), starim partizanima koji nisu ni išli u crkvu, ni tražili katoličkog svećenika - čisto obitelj kao dio folklora. Pa onda svećenik nakon Anke Partizanke, koja drži govor o pothvatima pokojnoga, govori o njegovim kršćanskim krjepostima (Zanimljivo bi bilo znati kakav je odnos dotičnoga bio prema svećenicima)...Divno!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...