petak, 11. kolovoza 2017.

Sveti Mihael i anđeli prisutni na Svetoj Misi


Smatra se da sveti Mihael predsjeda u štovanju Svevišnjega i prikazuje Bogu molitve vjernika koje simbolizira tamjan čiji se dim uzdiže prema Nebesima. Zapravo nam liturgija predstavlja svetog Mihaela kao kadioničara koji stoji pored oltara kao naš posrednik koji predaje molitve Crkve pred prijestoljem Božjim. 

U prikazanju Mise svetog Mihaela spominje se citat iz Otkrivenja: 

Anđeo Gospodnji stade pred žrtvenik imajući zlatnu kadionicu; i bijaše mu dano mnogo tamjana, da ga prikaže s molitvama svih svetih na žrtvenik zlatni pred prijestoljem. I dim od kađenja s molitvama svetih uzađe iz ruke anđelove pred Boga.“

Na početku Svete Mise (tradicionalne latinske Mise), njegovo se ime spominje u ispovijesti grijeha svećenika podno oltara, a zatim i u ispovijesti vjernika. U prikazanju, u svečanoj Misi, svećenik moli Svevišnjega za blagoslov prinosa kroz posredništvo svetog Mihaela. A tijekom Kanona Mise, nakon Posvećenja, svećenik moli Boga da zapovjedi da prinos donesu ruke svetoga Anđela Božjega na uzvišeni žrtvenik Božji. 

Anđeo koji se ovdje spominje nesumnjivo je Arkanđeo Mihael. S ljubavlju i pažnjom on pazi na Predragocjenu Krv, da se ne bi dogodila kakva nezgoda, kao i na sve sitne čestice koje bi mogle pasti s posvećene hostije za vrijeme Svete Pričesti, da se ne bi izgubile ili bile oskvrnjene.

No, sveti Mihael nije jedini anđeo prisutan na Svetoj Misnoj Žrtvi. Kršćanska tradicija daje nam do znanja da je velik broj anđela također prisutan na Misi. Između ostalih, sveti Ivan Zlatousti piše da „kada se slavi Misa, Svetište je ispunjeno velikim brojem anđela koji se klanjaju Božanskoj Žrtvi prikazanoj na oltaru“. Osim anđela čuvara vjernika koji su prisutni, tisuće nebeskih duhova služe na Misi, pobožno štujući svoga Gospodina i Boga. Kako tek duboko štuju Predragocjenu Krv koja je ponovno prolivena na oltaru! To je ista ona Krv koja je bila prolivena na Kalvariji, no tada je pala na tlo i kamenje, dok se u Svetoj Misi prolijeva za duše prisutnih. 

Djelotvornost Mise je uistinu čudesna; Božja milost i velikodušnost tada su toliko neograničene da nema trenutka koji bi bio povoljniji za molitvu i traženje onoga što nam je potrebno. Anđeli ovo jako dobro znaju i stoga ih mnoštvo dolazi štovati svoga Božanskog Gospodara i uputiti svoje molbe u ovom času milosti. Kakav je to primjer za nas! Svaki put kada odemo na Svetu Misu, združimo se sa sv. Mihaelom i svetim anđelima, i dajmo svoje prinose i molbe u njihove čiste ruke, koje će ih donijeti na uzvišeni Božji žrtvenik, pred Božje veličanstvo s molbom da se udostoji milostivo ih primiti i oprostiti nam nedostatak pobožnosti gledajući na pobožnost nebeskih duhova s kojima se združujemo. Svetoj Matildi bilo je otkriveno da je tri tisuće anđela iz zbora Prijestolja pobožno prisutno oko svakog svetohraništa gdje se čuva Presveti Sakrament. Nema sumnje da je puno veći broj prisutan na Svetoj Misi, koja nije samo sakrament, već i žrtva. U objavama sv. Brigite čitamo: „ Jednoga dana, kada sam služila pri Svetoj Žrtvi, ugledala sam nebrojeno mnoštvo svetih anđela kako silaze s Neba i okupljaju se oko oltara. Promatrajući svećenika pjevali su nebeske hvalospjeve koji su ushitili moje srce; činilo se kao da samo Nebo promatra veliku Žrtvu. Pa ipak, mi siroti smrtnici, slijepa i jadna stvorenja služimo na Misi s tako malo ljubavi, želje i poštovanja!"

Razmišljaju li katolici ikada o ovoj zadivljujućoj istini, da se na Misi mole okruženi tisućama Božjih anđela? Molimo svetog Mihaela i njegove anđele da nam udijele veće shvaćanje beskonačne vrijednosti Mise, „gdje Krist na duhovan način škropi duše vjernika Svojom Krvlju“. Sveta Marija Magdalena de Pazzi piše o ovom duhovnom škropljenju: „Ova Krv kada se primjenjuje na dušu, daje joj dostojanstvo kao da je ukrašena u skupocjene haljine. Pruža takvu veličanstvenost i sjaj da kada biste mogli vidjeti sjaj svoje duše poškropljene tom Krvlju, kleknuli biste da joj izrazite štovanje." Sretne li duše ukrašene takvom ljepotom! Odlazimo često na Svetu Misu, kako bi naša duša bila poškropljena ovom dragocjenom Krvlju i bogato ukrašena da nas zauvijek učini slavnima u očima anđela i svetaca. 

Katolička crkva ne posjeduje veće i dragocjenije blago od Predragocjene Krvi Isusa Krista, jer jedna kap ove Krvi, koja je ujedinjena s Drugom Osobom Presvetog Trojstva, nadmašuje vrijednost svih bogatstava Neba i zemlje.

Sjetimo se da je jedna Misa kojoj smo prisustvovali tijekom života korisnija za dušu nego mnoge koje se služe za nas nakon smrti, i da će svaka Misa kojoj smo prisustvovali s nama ići na Sud i moliti za oprost.

One će, nadalje, skratiti vrijeme u Čistilištu (ako se u njemu nađemo) i zaslužiti nam veći stupanj slave u Nebu (ako do njega dospijemo).

Koliko je Bogu ugodno naše često prisustvovanje Misi dobro pokazuje sljedeća priča:

Jedan je siroti zemljoradnik mnogo godina svojega života svakog dana običavao ići na Misu.
Jednoga je hladnog jutra prelazio preko snijegom prekrivenih polja na putu do crkve kada mu se učinilo da je čuo korake iza sebe. Okrenuvši se, ugledao je svojega anđela čuvara kako nosi košaru punu predivnih ruža, iz kojih se širio divan miris.
"Vidiš, rekao mu je anđeo, "ove ruže predstavljaju svaki korak koji si napravio na putu do Mise, a svaka pojedina predstavlja sjajnu nagradu koja te čeka na Nebu. Ali, daleko su, daleko veće zasluge koje si stekao od same Mise."

Prikladno je Presveti Sakrament nazvan „Anđeoskim Kruhom“, zbog žarke ljubavi kojom anđeli štuju Sakrament i duboke pobožnosti koju imaju prema svom Bogu skrivenom iza sakramentalnog vela. 

To nas također treba podsjetiti na anđeosku čistoću koja mora resiti naša srca kada primamo Svetu Pričest. Stoga moramo imati na umu našeg anđela čuvara i njegovu nevjerojatnu čistoću svaki puta kada prilazimo Stolu Gospodnjem, tražeći od njega da nam isprosi milost da možemo pristupiti Nebeskoj Gozbi iskreno, čista srca i dostojno.

Osobito kada prilazimo Svetom Stolu naši anđeli čuvari budno paze na nas jer ovdje oni daju posebnu čast našem Gospodinu. S kakvom ljubavlju Mu oni služe! Pa ipak, Sveta Euharistija nije bila ustanovljena zbog anđela, već zbog ljudi. Ne bismo li se trebali naći posramljeni razmatrajući o revnosti anđela?

Kada se pripremamo za Svetu Pričest, anđeli nastoje u nama probuditi svete osjećaje; oni nas potiču na odbacivanje smetnji i ponavljanje pobožnih činova skrušenosti, ufanja i ljubavi. Zli duh nalazi zadovoljstvo u tome da nas ometa kako bi nas spriječio da primimo Svetu Pričest plodonosno, jer on zna da je ovo izvor svega dobra. Često nam se događa da smo baš za vrijeme Svete Mise i za vrijeme Svete Pričesti napadnuti smetnjama i kušnjama.

No naš vjerni anđeo također povećava svoju pažnju u ovaj sveti čas, i ako surađujemo s njim, on će nam pomoći da pobijedimo neprijatelja i primimo Svetu Pričest u ispravnom stanju. Također se moramo truditi da ne učinimo našeg dobrog anđela nezadovoljnim nedostatkom poštovanja približavajući se Svetom Stolu.

Naši se sveti anđeli čuvari također raduju što zajedno s nama mogu iskazati štovanje Presvetom Sakramentu i tijekom Svete Mise. Oni čine sve što mogu da nas odvrate od nepažnje i nedostatka revnosti, jer oni gore od ljubavi prema Bogu, Koga gledaju licem u Lice.

Sveti Franjo Saleški imao je posebnu pobožnost prema svetim anđelima zaduženima za čuvanje svetohraništa. Njegova pobožnost se povećala nakon slučaja koji je pokazao da ovi čisti duhovi štuju ne samo Svete Čestice, već imaju i duboko poštovanje prema svećenicima koji ih posvećuju i drže. Nakon što je podijelio sakrament Svetog Reda jednom pobožnom mladiću, sveti Franjo primijetio je da novozaređeni svećenik čeka pred vratima prije ulaska u prostoriju, kao da pušta nekoga da prođe prije njega. „Zašto stojiš?“, pitao ga je svetac. „Bog mi je dao dar da mogu vidjeti svoga anđela čuvara“, odgovorio je svećenik. „Prije nego sam postao svećenik, moj je anđeo čuvar uvijek bio s moje desne strane i išao je ispred mene. Sada mi je s lijeve strane i odbija ići ispred mene.“ Toliko poštovanje anđeli pokazuju svećenicima zbog njihovog štovanja Presvetog Sakramenta.

Sveta Katarina Sijenska, koja je također mogla vidjeti svoga anđela čuvara, jednom se za vrijeme molitve u crkvi okrenula kako bi zadovoljila svoju znatiželju. Njen anđeo čuvar uputio joj je tako oštar pogled zbog njenog nepoštovanja u prisutnosti Svevišnjeg da je sveta Katarina nekoliko dana bila neutješna i vršila tešku pokoru kao zadovoljštinu.


Blažena Veronika Milanska imala je slično iskustvo: "Jednom", piše ona, "kada sam, potaknuta znatiželjom, tijekom Mise gledala u jednu od sestara koja je klečala blizu oltara, anđeo Božji koji je stalno uz mene ukorio me tako strogo da sam se umalo onesvijestila od šoka. Kako me prijeteće gledao kad je rekao: „Zašto ne paziš svoje srce? Zašto tako znatiželjno gledaš u svoju sestru? Počinila si ne malu uvredu prema Bogu.“ Tako je govorio anđeo, i po zapovijedi Kristovoj, naložio mi je tešku pokoru zbog koje sam tri dana bila u suzama. Sada na Misi nikada ne okrećem glavu kako ne bih uvrijedila Božansko Veličanstvo.“ Ovo može poslužiti kao dobra lekcija za one koji ne čuvaju pogled tijekom Svete Mise ili čak pričaju u to vrijeme.

Misao o neprocjenjivoj koristi koja proizlazi iz pobožnog sudjelovanja na Misi mora biti poticaj da joj prisustvujemo ne samo nedjeljom, već i radnim danom, i kad god je moguće. Ako bi nas bolest ili neki drugi razlog u tome spriječio, možemo poslati svoga anđela čuvara umjesto nas i izmoliti sljedeću molitvu:

Molitva kada nismo u mogućnosti prisustvovati Svetoj Misi

Moj sveti anđele čuvaru, pođi umjesto mene u crkvu, klekni na mome mjestu i prisustvuj ondje svetoj misi.
Pri prikazanju prikaži me Bogu na službu, prikaži me svog. Sve što imam i što jesam polažem kao žrtveni dar. Kod svete Pretvorbe moli serafinskim žarom našeg Spasitelja, Isusa Krista koji je uistinu prisutan. Moli za one koji me ljube, moli za one koji me žaloste i misli na moje pokojne. Isusova krv sve pere i čisti. Uživajući najveće dobro donesi mi Isusovo Tijelo i Krv. U duhu me sjedini s Njime. Daj da moje srce bude u hramu. Moli da spas svim ljudima bude posljedica žrtve. A kad sveta misa završi donesi mi blagoslov kući. Amen.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...