ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

NADAJMO SE USKORO Kako će izgledati nasljednik pape Franje?

Kardinal Robert Sarah spada u „papabile“ na sljedećoj konklavi


(Rim) Za manje od pola godine papa će Franjo navršiti 80. godina. Mnogi se, djelomično iza kulisa, a djelomično i javno već bave njegovim nasljednikom. Neki glasovi, osobito u krugovima koji su bliski vladajućemu Papi, nadbiskupa Manile, Luisa Antonija Taglea, vide „idealnim“ nasljednikom, Franjom II. Američki portal Crux suprotstavlja mu kardinala Roberta Saraha kao jakog protukandidata.

Kardinal Luis Antonio Tagle
Kardinal Tagle bio bi prvi azijski papa koji ne potječe iz područja nekadašnjeg Rimskoga Carstva. Došao bi iz jedine većinski katoličke zemlje najvećega kontinenta ako ne uzmemo u obzir Istočni Timor koji je tek prije nekoliko godina stekao neovisnost. Sa svojih 59 godina, Kardinal je prije mjesec dana imao rođendan, spada među najmlađe kardinale.

Papa Benedikt XVI. želio je Filipinskoga teologa još brzo prije odreknuća u neočekivanom žurnom konzistoriju kreirati kardinalom i time mu omogućiti sudjelovanje na konklavi. Točni razlozi isto su tako malo poznati kao i razlozi zašto se je Njemački papa baš tako odrekao svoje službe da kardinal Kasper još uspije sudjelovati na konklavi. A tu je on čak postao glavnim akterom za izbor pape i pontifikat pape Franje.

Tagleova unutarcrkvena vizitka jest pripadnost progresivnoj „Bolonjskoj školi“ koja zastupa hermeneutiku rupture. Sukladno njihovu poimanju Drugi vatikanski sabor predstavlja lom, prekid s cijelom prethodnom crkvenom poviješću i jedan potpuno novi početak.

Vrlo je brzo kardinal Tagle našao pristup do pape Franje koji je mladomu Kardinalu početkom 2015. pokazao naklonost svojim posjetom na Filipinima. Potom ponovno 2016. godine u vezi s mutnom i nejasnom izjavom Svjetske zdravstvene organizacije o vezi povišenog rizika od encefalitisa kod nerođene djece papa je Franjo podupirao promjenu usmjerenja filipinskih biskupa glede spolnog morala. I dok su tijekom pontifikata Benedikta XVI. pružali neslomiv otpor protiv planova vlade koje je zahtijevao UN da se legalizira kontracepcija i pobačaj, tijekom pontifikata pape Franje već su se okrenuli za 180 stupnjeva. Proces koji se još ne čini zaključenim.

Čini se da su manevri iza kulisa s pogledom na sljedeću konklavu za njega već otpočeli.


Kardinal Robert Sarah

Kardinal Sarah s pomoćnim biskupom Athanasiusom Schneiderom

Suprotno tomu iskristalizirao se kurijalni kardinal Robert Sarah, pročelnik rimske Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu kao mogući Tagleov protivnik. Sedamdeset jednogodišnjeg nekadašnjeg nadbiskupa Conakryja u afričkoj Gvineji pozvao je 2001. godine papa Ivan Pavao II. u Rimsku kuriju gdje je on obnašao različite dužnosti.

Kao i Tagle i on može računati s prednošću zbog svojeg izvaneuropskog i ne-zapadnog podrijetla. Afrika je kontinent na kojemu Katolička Crkva najbrže raste i gotovo joj polazi za rukom pobijediti u utrci s islamom oko kontrole kontinenta. Još jedan razlog zbog kojega islamske milicije u područjima dodira s kršćanskom Afrikom pozivaju na džihad i reagiraju brutalnim nasiljem.

Kardinal Sarah duboki je i pouzdani poznavatelj Afrike, poznaje islam i već je izišao na kraj s izazovom komunističke diktature u svojoj domovini. Afrički sinodski oci na dvostrukoj Biskupskoj sinodi o obitelji tvorili su najkompaktniju skupinu za obranu katoličkog nauka o braku i moralu. Nakon što je papa Franjo kaznio i udaljio iz Kurije predvodnika protiv Kasperove agende na Biskupskoj sinodi 2014. godine, američkog kardinala Raymonda Burkea, kardinal Sarah preuzeo je ovu ulogu na Biskupskoj sinodi 2015. godine.

Podjelu između nauka i pastorala koju je kardinal Kasper implicitno zastupao, kardinal Sarah označio je kao „herezu i shizofreniju“.

Već godinu i pol dana kao kardinal pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, kardinal Sarah je brzo urastao u svoju novu dužnost i nadrastao je sebe samoga. Danas spada u najprofiliranije predstavnike Crkve u svijetu. Tomu je svakako pridonijela njegova knjiga koja je izišla u veljači 2015. godine „Bog ili ništa“ koja je za razliku od Tagleove knjige o kršćanstvu u „globaliziranom svijetu“ postala uspješnicom. Kardinal se ovom knjigom i različitim izjavama pokazao kao predstavnik tradicionalnog poimanja Crkve, kao ozbiljan i poglavito neustrašiv borac za katolički nauk i red protiv smetnji koje unosi duh vremena.

Broj komentara: 12:

  1. B.Fellaya za papu. Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Robelar, zapazio sam tvoje komentare i mogu reci da se gotovo u svemu mogu sloziti sto napises, ali sa ovim da bi papa trebao biti biskup Fellay ne mogu se sloziti, jer njegov kriticizam prema “papi” Bergogliu je preslab.

      Svakako je neusporedivo bolji kandidat u odnosu na Taglea ili Schonborna, Marxa i slicnih iz paklene druzine sodomitskog lobija, zapravo to su dva neusporediva svijeta, ali on nije pokazao aktivan i direktan otpor na sve ono sto je “papa” radio, cak vise on je usao u pregovore sa njim oko potpunog priznanja SSPX-a sa cime, siguran sam, ne bi bio saglasan Marcel Lefebvre, dapace.

      Kako se moze uci u dijalog sa “papom” koji je sve moguce uradio da dokaze da on nije nasljednik sv.Petra? Zar ono antipapinsko “tko sam ja da sudim” nije totalno i definitivno odbacivanje vlasti koju Papa ima, a koju mu ja dao Isus Krist?!!!

      Nemoguce je u kratkom tekstu navesti sve anti Crkvene, anti Katolicke i antipapinske gadosti, blasfemije i hereze koje je Bergoglio pocinio i takvoga smatrati papom i sa njim o bilo cemu pregovarati je previse sablaznjivo da bi ostavilo mogucnost da mu se moze dati takva moc da upravlja Crkvom.

      Crkvi je potreban jedan muskarac rukovodjen duhom sv.Pavla, koji je imao petlju i samom Papi, sv. Petru, reci: Ne, ti grijesis (i sv. Petar, PAPA ga je poslusao!!!).

      Da li mi imamo uopce takvoga u Crkvi ja ne znam. Znam da nam ga Bog moze priskrbiti, ako smo zasluzili, jer Bog moze i Savla preobratiti u Pavla, orijasa Krscanstva, ali da li mi za to molimo dovoljno, da li smo mi to zasluzili?

      Siguran sam da onaj koji moli za “papu nasega Franju” to nije zasluzio, jer moliti za jednoga herezijarha, nevidjenoga zlikovca do sada u povijesti Crkve, koji je sve uradio da dokaze da su vrata paklena pobijedila Crkvu (i sa njime posla imati), je teska i preteska opacina i svi koji bastine njegove zle plodove (a to rade oni koji mole za njega) ne mogu ocekivati Bozji blagoslov.

      Ljudi Bozji ta Bergoglio se SPRDA Isusom na krizu!!!

      Pomorac

      Izbriši
    2. Pomorče,
      tko ovako piše, zacijelo ne služi Božjoj stvari.
      Ovi emotivni izljevi bijesa, tipični za naše podneblje, nisu "muški" odgovor na pretešku i prekompleksnu krizu koja je pogodila Katoličku Crkvu, a koja zahtijeva strpljenje, razboritost i nadzor nad jezikom, a ne odmah superbrza privatna rješenja za koja svaki taj zahtijeva nezabludivost.
      Druga stvar, svi ovi koji ovako drvljem i kamenjem na papu Franju, dizali su u nebesa Ivana Pavla II. i nas koji smo vidjeli što se zbiva proglašavali su luđacima, izdajnicima i sl. Nitko, ama baš nitko nije posljednja tri desetljeća javno istupio u obranu mons.Lefebvrea. Najedanput svi znaju, bolje od mons.Fellaya, što je mons.Lefebvre želio, što bi rekao i kako bi djelovao.
      Svi koji su duže u Tradiciji, svašta su se nagledali i naslušali. Nije isključeno da ovi isti opet sutra počnu pljuvati po mons.Fellayu da je šizmatik, neposlušnik, heretik...On je na prvoj crti obrane (ili napada)?! To je rat - u ratu, u rovu, s pobjedama i porazima, jurišima i gubitcima, pravila su drukčija, a Vi, dok ovo pišete, valjda ste digli noge na naslonjač i mučite se hoćete li popiti Žuju ili Karlovačko Limun.
      Poslao bih Vas ja jedanput u Kuriju pa biste vidjeli što je diplomacija i što su pregovori.
      Lako je nama, hobi-tradicionalistima otkrivati toplu vodu. Treba biti u koži mons.Fellaya. Njemu, kao ni svećenicima Bratstva, nema uzmaka. Oni moraju stajati na svom mjestu, moliti se svaki dan satima, postiti, živjeti u zajednici i odolijevati svim vrstama kritika sa svih strana i brinuti se za vjernike s njihovim problemima, manama i sl.
      Koliko je ovaj hipertradicionalizam po našim krajevima šupalj, vidi se ponajprije po tome koliko se zaobilazi jedna od važnijih tema svih tradicionalnih krugova i skupina u svijetu: Fatima. I to uoči stote obljetnice ukazanja Blažene Djevice, a Rusija još nije posvećena Bezgrješnom Srcu, pobožnost Bezgrješnom Srcu Marijinu nije proširena, jedan dio-i to onaj eksplozivni-Treće tajne nije objavljen. Stoga - postanite apostoli Fatime da pomognete našem narodu da ga što manje pogodi kataklizma koja nam svima prijeti. Ne može se tradicionalizam sastojati u nenormalnim napadima na papu Franju i na pljuvanju po Bratstvu. Ja sam uvjeren da iza toga na neki način uvijek stoje zlodusi.
      Naćelno se slažem s Robelarom da trebamo Svetog Oca koji je pravovjeran kao mons.Fellay.

      Kikii

      Izbriši
  2. Da li je to ovaj Tagle? https://www.youtube.com/watch?v=eY5ptzi7kh4

    Divno, mladi “cardinal” uci starijeg kolegu “svecenika”, kojega jos mnogi “katolici” smatraju papom da pozdravlja gluhonijeme vjernike na Filipinama, u Manili, pred misu sa znakovnim jezikom rukama za gluhonijeme i koji znak navodno treba da znaci: “I love you” – “volim te”.

    Ovaj znak rukama (rogovi) je ubacila u znakovni jezik rukama za gluhonijeme (na engleskom govornom podrucju) Helen Keller, posvecenica okultizma i teozofije i taj znak u originalu, kako je to okultistica zamislila znaci: “I love you Satan”!!!

    https://veritas-vincit-international.org/2015/01/18/hand-signals-of-freemasonry-explained/

    Inace ta misa u Manili (nikako ne mogu reci sv.misa, jer je bila krvavo svetogrdna) na kojoj se po svjedocenju brojnih sokiranih Filipinaca nogama gazila Euharistija - Tijelo Kristovo, koje je padalo na pod jer su laici “dijelili” Presveto od ruke do ruke kao cips:

    http://rorate-caeli.blogspot.com/2015/01/the-end-result-of-communion-in-hand.html

    https://www.youtube.com/watch?v=u3G43C16Ju0

    Tagle je glavni papabile???

    Pomorac

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja mislim da su pripreme za “umirovljenje” gospodina Bergoglia u tijeku, zapravo pred realizacijom.

    Na to nas je vec pripremio “kardinal” Schönborn prije nekoliko mjeseci kada je najavio: ,,Odreknuće je pape Franje moguće".

    Takodjer mislim da ce drustvance iz Sent Gallena (iz miloste nazvano “mafija iz Sent Galena”), kojemu pripada “kardinal” Schönborn i koje je po brojnim dokumentiranim dokazima i po priznanju jednog clana mafije nezakonitim lobiranjem dovela na vlast Bergoglia uskoro pokusati dovesti na vlast “kardinala” Schönborna, o cemu se vec po Vatikanu prica (sondiranje terena).

    Ima jedna zanimljivost (ako zanemarimo sve sto ovaj gospodin radi u vezi sodomitskih “prava” i promocije zloglasne “amoris leatitie”.

    Naime, svi znamo da nema slucajnosti! Tako nije slucajno ni da je izabran mason - “kardinal” Schonborn da nam kaze ‘posve otvoreno: ,,Odreknuće je pape Franje moguće".

    Ovo sto “braca” koji slave i stupaju sa Bergogliom pripremaju mega-sprdnju sa Katolickom Crkvom (sa dva emeritusa, tj. sa buducim papom i dva “umirovljena” ziva “pape”) je “normalno” za vukove u jagnjecoj kozi, koji iznutra hoce da rastrgnu Crkvu, medjutim interesira me: ako Bog ipak pretekne namjere ove druzine razbojnika ubacenih u Kristovo stado za pastire, i pozove pred vjecno sudiste Bergoglia prije “umirovljenja” hoce li mason – “kardinal” Schonborn na (intimnom) ritualnom masonskom sprovodu Bergogliu izgovoriti (kao sto je izgovorio na sprovodu svoga bioloskog oca): “pope Francis has now gone into the eternal Grand Orient!”

    Izvor: THE LAITYTUDE
    Parliamentarian:Cardinal Schonborn of Vienna a Freemason
    Posted on December 18, 2010

    >>Verbally, Stadler quotes Masonic Grand Master of Innsbruck Nikolaus Schwärzler, Christoph Cardinal Schönborn canonized his biological father at the (intimate) Masonic Rite funeral with these words: “My father has now gone into the eternal Grand Orient!”<<

    PS

    OdgovoriIzbriši
  4. Dok su mnogi predstavnici Crkve jedva dočekali da pred duhom vremena s njegovim homoseksualiziranjem izvjese bijelu zastavu i kapituliraju, kardinal Sarah spada u one koji ju jasno i glasno pružali otpor LGTB-agendi. Kada je Generalni tajnik UN-a Ban Ki-mun 2012. godine zahtijevao od afričkih zemalja da izmijene svoje zakonodavstvo u svezi s homoseksualnošću, kardinal Sarah to je nazvao „glupim“ govorom i optužio je UN za ucjenu afričkih naroda jer se gospodarska pomoć povezuje s neprihvatljivim političkim uvjetima.
    „Nemoguće je i neprihvatljivo nametati siromašnima ovu vrstu europskoga mentaliteta“, rekao je tada kardinal Sarah koji je govorio o „ideološkom imperijalizmu“ koji provode međunarodni gremiji.
    Javljajući se jedanput za riječ pred okupljenim biskupima na Sinodi bez okolišanja je „rodnu ideologiju, pobačaj i islamski fanatizam“ označio kao trenutačno najveće ugroze čovječanstva (o tome je prošle godine pisao sada malo uspavani blog Traditio Ecclesiae: http://tradikatolik.blogspot.ba/2015/10/kardinal-robert-sarah-se-obraca-sinodi.html). U svojim posljedicama nisu manje pogubni od „nacionalsocijalizma i komunizma“. Oni su „kao apokaliptičke zvijeri“ demonskoga podrijetla.
    RR

    OdgovoriIzbriši
  5. Tko je u Europi još prije jedne generacije mogao misliti da bi obnova Crkve mogla doći iz Afrike – ili barem bitni poticaji za to? Kardinal Sarah je 13. lipnja u Bratislavi ostavio odličan utisak na tristotinjak katolika.
    Da odgovorimo na pitanje koje se nameće: papu biraju kardinali. Na koji način Duh Sveti sudjeluje, ovisi o tome koliko kardinali izbornici dopuštaju Duhu Svetomu da djeluje. Mišljenje da Duh Sveti bira papu, pokazala se s obzirom na prošlu konklavu kao šuplja priča. Ovdje dolazi do izražaja fideistički stav koji ne može ispravno reagirati za stvarne probleme.
    To vidimo u katoličkim medijskim proizvodima, ili online ili u tiskanima, bilo za prodaju ili ne, koji su se predali nekritičnom papalizmu i koju su teološki manje ili više nekompetentni, pa čak ljudima i smiješni.
    To ne znači da nismo duboko uvjereni da vrata paklena Crkvu ne će nadvladati i da Duh Sveti vodi svoju Crkvu na tajanstven način. Molimo se za ovoga Papu i poštujemo ga. Stoga ipak ne bismo stavili ovaj naslov: „Nadajmo se uskoro“! To prepuštamo Duhu Svetomu da odluči.
    U posljednje vrijeme mnogi smo čuli za sv. Karla Lwangu i mučenike iz Ugande ( iz 1886. godine). To nam otvara novo obzorje i nov pogled na duhovna bogatstva afričkih katolika. S obzirom na kardinala Saraha kao mogućeg „papabila“, duboka vjera afričkih katolika itekako bi jasnije došla do izražaja.
    Wolfgang

    OdgovoriIzbriši
  6. Kardinal Sarah zbilja bi bio pun pogodak. Daj Bože da se nakon ovoga pontifikata kardinalima otvore oči i da konačno odluče, nakon desetljeća lutanja, da je potreban povratak Tradiciji i pravovjerju. Mislim da su dovoljno uznemireni i razočarani ovim pontifikatom i okružjem pape Franje da bi mogli birati čvrstu ruku.
    Kardinal Sarah ostaje u Rimu. Papa Franjo ga ne dira. Kardinal Burke davno je izbačen, kardinalu Pellu svaki se mjesec smanjuju ovlasti, Canizares je odavno u Španjolskoj itd.itd.
    Kath.net izvješćuje, pozivajući se na malezijski katolički tjednik „Harald“, da papa Franjo planira daljnje konkretne personalne promjene u svojem vatikanskom okružju. Navodno želi „velikog teologa“ kojega on iznimno cijeli, Bečkoga kardinala Schönborna imenovati pročelnikom Kongregacije za nauk vjere. To znači da leti kardinal Müller. Nagađa se da bi on mogao u Mainz, što je dosta nevjerojatno?!
    Ako prijetvorni i vrlo opasni Schönborn dođe na čelo Kongregacije za nauk vjere, onda je sve jasno. Nadamo se i kardinalima!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  7. Predlažem molitvu da nam uskoro bude papa kardinal Sarah, ako je to po Božjoj volji jer mislim da nam on jedino uz veliku Božju pomoć može izvući iz zla grijeha u kojega hijerarhija crkve sve više i više tone,a potom i laici skupa sa njima jer nema tko da ih vodi osim bratstva sv.Pia x no trebalo bi ih još utrostručiti...
    Molimo za kardinala Saraha. ja ću prva.
    Imela

    OdgovoriIzbriši
  8. Pretpostavljam da čitaoci ovog bloga znaju, ali možda nije naodmet, podsjetiti, da je problematičan stav kardinala Saraha prema islamu i muslimanima. U tome je on đak Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Na predstavljanju svoje knjige u Zagrebu je spomenuo gvinejske muslimane i rekao da su muslimani, ali pravi vjernici. "Istinski muslimani nikad nikoga nisu ubili", rekao je u jednoj drugoj prigodi. http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=52591
    Mario

    OdgovoriIzbriši
  9. Dodao bih još jednu dvojbu u vezi sa sadržajem članka. Postoji, čini mi se, velik problem s Afrikom zbog kojega je teško vjerovati da iz nje može poteći pravi preporod Katoličke Crkve. Ne znam koliko ljudi u Hrvatskoj zna npr. za Nazaretsku baptističku crkvu, kimbanguizam, Kršćansku sionsku crkvu, Nebesku Kristovu crkvu, Bratstvo križa i zvijezde...: vrlo mnogoljudne nove religije, niknule na afričkom tlu, a utemeljene uglavnom na objavama i čudotvorstvu. Čijim objavama i čijem čudotvorstvu nego vražjem? Čitao sam nedavno o tome podulji tekst, u kojem autor kaže: "Već desetljećima prateći sve što se događa u Katoličkoj Crkvi i oko nje, nisam čuo ni jedne riječi o pružanju pomoći sirotoj, prevarenoj braći i sestrama u krivovjerjem bremenitoj Africi. Toliko sam puta slušao i čitao ono što govore i pišu katolički misionari u Africi, ali ne nađoh ni slova o tamošnjem otvorenom demonskom zavođenju. Taj propust vraća se Katoličkoj Crkvi tako što se danomice u sve većoj mjeri sve vjere i sve 'Crkve' trpaju u isti koš s njom, koju je krvavo utemeljio Bogočovjek Isus Krist." U tom je pogledu znakovit ekumenizam ukazanja iz Kibeha, kamo će u rujnu ove godine, ako se ne varam, hodočastiti sudionici kongresa u Ruandi o novoj evangelizaciji Afrike, na kojem će pod predjedanjem kard. Saraha afrički kontinent biti posvećen božanskom milosrđu.
    Mario

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam znala hvala, nego pitam se zašto bi morao biti netko od kardinala i zašo ne bi np.mogao biti A.Schneider novi papa?
    Imela

    OdgovoriIzbriši
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...