petak, 22. srpnja 2016.

„Papa ne nailazi samo na prihvaćanje“ – postoji li snažna unutarcrkvena oporba reformama pape Franje?


U iscrpnom intervjuu za austrijske novine „Der Standard“ kardinal Schönborn zauzeo je stav o mnogim stvarima, tako i o terorizmu koji je uglavnom islamskoga podrijetla. Na pitanje od trenutačnom stanju u Crkvi Schönborn je rekao da papa Franjo nailazi na „široko prihvaćanje u krugovima koji inače nemaju velike veze s Crkvom“. No istodobno unutar Crkve postoji „vrlo jaka, značajna oporba papi Franji.“ Što se da zaključiti iz ove izjave koju zacijelo nije izgovorio nepromišljeno? Je li možda otpor reformama pape Franje ipak puno jači nego što je poznato u javnosti? 

Donosimo izvješće s mrežnih stranica Austrijske državne televizije ORF: 

„Papa Franjo ne nailazi samo na opće i široko prihvaćanje, nego je istodobno konfrontiran s intenzivnom unutarcrkvenom oporbom“, rekao je to kardinal Christoph Schönborn u intervjuu za „Standard“ (izdanje od ponedjeljka).

Dok Papa nailazi na „široko prihvaćanje u krugovima koji inače nemaju velike veze s Crkvom“, postoji istodobno „vrlo jaka, značajna unutarcrkvena oporba koja se aktivno i glasno zalaže“. „Značajna većina“ slaže se s Papom i sretna je zbog njegova djelovanja, ali postoje mnogi zabrinuti glasovi. Svjestan ove situacije Papa je nedavno u razgovoru rekao Bečkom nadbiskupu: „Moramo pokušati na lijep način pridobiti unutarcrkvene oponente.“ 

Konzervativci protiv liberala?

Unatoč ovoj dijagnosticiranoj unutarcrkvenoj polarizaciji kardinal je bio protiv pojednostavljujućeg opisa kao sukoba između konzervativaca i liberala: „Evanđelje nije ni konzervativno,ni liberalno; ono je izazovno“, rekao je Schönborn. Ujedno je upozorio na činjenicu da se Franjo kod reformi svjesno zalaže za rasprave i procese: „Pokreću se stvari i dolazi do gibanja.“

Kao primjer za to Predsjednik Austrijske biskupske konferencije naveo je Obiteljsku sinodu i njezino dvogodišnje trajanje: I dok su govori biskupa na prvoj Sinodi 2014. bili još „nevjerojatno apstraktni“, biskupi su godinu dana kasnije govorili puno više o stvarnosti. Ovaj se događaj može opisati kao put. „Promjena se ne događa na završnoj točci, nego na putu“, rekao je kardinal.


* * *

Papa Franjo služi novus ordo (modernu) Misu ad orientem 10.01.2016. (VIDEO)

1 komentar:

  1. Tipična modernistička lupetanja: put, hod, rasprave, konkretnost...Zašto nema rasprave o celebraciji ad orientem ili o objavljivanju Fatimske tajne?! Zašto nema konkretnosti o strašnim posljedicama koncilske revolucije?
    Bože nas sačuvaj modernista i njihovih slatkorječivih stupica! Valjda su ih svi već prokužili!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...