srijeda, 20. srpnja 2016.

Novi franjevci Bezgrješne, mormoni i masoni. Ali, u međuvremenu, providonosna okrjepa u Villatalli za o.Manellija


Marco Tossati u talijanskom dnevniku „La Stampa“ objavio je vijest koju označava nevažnom, ali zabavnom. Na službenim stranicama, na Facebooku Franjevaca Bezgrješne citira se kao izvor komentara prispodobe o milosrdnom Samaritancu utemeljitelj mormona. Sada su to izbrisali. Ali zadržali su citat, pod navodnicima…Još jedna epizoda ružne priče kojoj se još ne nazire kraj.

Piše Tossati, stavljajući sliku s facebooka:

Ako sada kliknete, vidjet ćete ispravljenu verziju. Jer sve do jučer, odlomak koji je počinjao: „Spasitelj je često govorio u prispodobama jer svaka u sebi sadržava dublje značenje koje razumiju samo oni koji imaju „uši da čuju“ (Matej 13,9), nastavlja ovako: „Prorok Joseph Smith tvrdio je da nevjernici ne razumiju Gospodinove prispodobe. 'Međutim, svojim je učenicima [Gospodin] tumačio [prispodobe] s jasnoćom', a mi, učio je Prorok, možemo ih razumjeti 'ako samo otvorimo oči i čitamo ih u čistoći duha'. Sada ga više nema: citat je Josepha Smitha izbačen. Nakon što se netko, u Vatikanu i izvan njega, slatko nasmijao. Ali, nestalo je samo ime: citat je ostao, barem do trenutka kada ovo pišemo.

Problem i zabavnost dolaze od činjenice da je Joseph Smith bio utemeljitelj mormona. Ali ne samo to: prema Wikipediji: „Joseph Smith, Jr (Sharon, 23. prosinca 1805. – Carthage, 27. lipnja 1844.) bio je poznati američki propovjednik, poznat kao utemeljitelj mormona i prvi predsjednik Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana te istaknuta osobe američke masonerije“.

I još: „U 24. godini objavio je Mormonovu knjigu (danas prevedenu na sto jezika) i proglasio se „prorokom vidiocem i objaviteljem“ okupljajući oko sebe tisuće sljedbenika i šireći filozofiju i nauk koji će duboko obilježiti američku kulturu devetnaestoga stoljeća“; i kako se čini, nekoga od novoga usmjerenja franjevaca Bezgrješne kojemu se čini možda modernijim od oca Maksimilijana Kolbea.

A mi sa svoje strane donosimo nešto utješnije. Dana 2. srpnja, preuzvišeni biskup mons.Mario Oliveri posjetio je svetište u Albengi. Tom je prigodom služio svetu Misu u 10.30 sati u biskupijskom svetištu o kojemu se brinu franjevci Bezgrješne gdje se potom zadržao na ručku na koncu kojega je snimljena ova fotografija.

Tom je prigodom susreo i oca Stefana Mariju Manellija, utemeljitelja franjevaca Bezgrješne koji je već duže vrijeme ušutkan i izoliran i koji je napokon mogao susresti prijateljsko srce. Pogledajte fotografije preuzete s facebook stranice mons. Marija Oliverija.




Više o dugogodišnjim sramotnim progonima franjevaca Bezgrješne od crkvenih autoriteta, možete pročitati na blogu Splednor Domini.

1 komentar:

  1. (Malo sam previše zaredao s komentarima, ali što mogu kad su članci tako poticajni.) Nažalost, ono što o mormonima (i o spiritizmu, i o koječemu drugom) piše u "Enciklopedijskom teološkom rječniku" (Kršćanska sadašnjost, 2009.) više se ne može odatle izbrisati, jer je objavljeno tiskom: npr. da su viđenja anđela Moronija naprosto dovela Smitha do otkrića zlatnih ploča na kojima je bila zapisana "Mormonova knjiga" te da mormoni umnogome ispovijedaju zajednički kršćanski nauk o Trojstvu i o Isusu Kristu kao utjelovljenome Sinu Božjem i spasitelju svijeta.
    U jednom srpskom zborniku ("Verske sekte i okultizam", 2011.) čitam da je Joseph Smith potkraj života bio "oženjen" s dvadesetak žena i da mormoni naučavaju da je Isus, Jahve koji se utjelovio tjelesnim sjedinjenjem Elohima, Boga Oca, tj. besmrtnog Adama, sa smrtnom Djevom Marijom, vjerojatno bio oženjen (dvjema Marijama i Martom), jer inače ne bio bio mogao postići božanstvo.
    Mario

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...