utorak, 24. svibnja 2016.

Treća tajna u cijelosti objavljena? – Dollinger potvrđuje svoju izjavu


(Rim) Prošli je tjedan članak od Maike Hickson na OnePeterFive izazvao veliko zanimanje u cijelome svijetu. Njemačko-američka katolkinja objavila je izvješće o njemačkom moralnom teologu i svećeniku biskupije Augsburg, Ingu Dollingeru. On je potvrdio da mu je nekadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Joseph Ratzinger, povjerio da Treća fatimska tajna 2000. godine po želji pape Ivana Pavla II. nije u cijelosti objavljena. Budući da je Dollinger osobni prijatelj pape Benedikta XVI., njegova izjava ima posebnu težinu.

Članak od Maike Hickson izazvao je u Vatikanu takav nemir da je se Tiskovna agencija Svete Stolice o tome očitovala u prošlu subotu u dnevnome biltenu.

Vatikanska izjava tiskana je u nedjeljnom posebnom izdanju dnevnika Osservatore Romano. U njoj stoji:

Treća fatimska tajna
Neki članci koji su objavljeni posljednjih dana donijeli su izjave koje se pripisuju profesoru Ingu Dollingeru, prema kojima mu je u lipnju 2000. godine tadašnji kardinal Ratzinger nakon objavljivanja Treće fatimske tajne povjerio da Tajna nije u cijelosti objavljena. 

S time u svezi, Papa emeritus Benedikt XVI. obznanjuje – preko Tiskovnoga ureda Svete Stolice – „da nikada nije razgovarao s Dollingerom o Fatimi“ i jasno tvrdi da izjave koje se pripisuju prof.Dollingeru o ovoj temi „jesu čiste izmišljotine, posvema neistinite“ i odlučno potvrđuje: „Treća fatimska tajna u cijelosti je objavljena“.

Posrijedi je prva javna izjava Pape emeritusa koju je od ožujka 2013. službeno proširio Tiskovni ured Svete Stolice. To naglašava važnost koju joj pridaje Vatikan koji uporno ponavlja da je Treća tajna u cijelosti objavljena. Diskrepancija između objavljenog sadržaja i ranijih izjava visokih crkvenih predstavnika o sadržaju Tajne, kao ni izjava Ivana Pavla II. i sestre Lucije o tome, nisu bile tema izjave.

Dollinger potvrđuje istinitost svoje izjave
Hicksonova je odlučno odbila prikrivenu kritiku da je riječ o „iskonstruiranoj“ tvrdnji. Rekla je da izjava nije „pripisana“ profesoru Dollinger, nego da zbilja potječe od njega i ispravno je citirana sa svom nužnom pomnosti.

Hicksonova je kontaktirala Dollingera nakon što je Vatikan objavio „protu-izjavu“. Moralni je teolog bio začuđen rimskom reakcijom i iznova je potvrdio svoju izjavu.

Dana 13. svibnja 2010 papa je Benedikt XVI. rekao u Fatimi: „Zavaravaju se oni što misle da je završena proročka misija Fatime“.

Na povratku iz Portugala u Rim zrakoplovom izjavo je u intervjuu o Trećoj tajni:

„Tako bih rekao da se i ovdje, onkraj velikog viđenja Papine patnje koju u prvom redu možemo dovesti u vezu s Ivanom Pavlom II., pokazuju stvarnosti u budućnosti koje se malo po malo razvijaju i pokazuju. Stoga je ispravno da se onkraj trenutka pokazanoga u viđenju vidi i nužnost patnje Crkve koja se, naravno, odražava u osobi pape, ali papa stoji umjesto Crkve i stoga se nagovješćuju patnje Crkve.“

Izjava koju je Dollinger potvrdio pred Maike Hickson da mu je kardinal Ratzinger povjerio da Treća fatimska tajna nije u cijelosti objavljena, već je 2004. godine postala poznata u javnosti. Tu vijest tada nije demantirao ni kardinal Ratzinger ni Sveta Stolica.

2 komentara:

  1. Papa Franjo nema baš neko visoko mišljenje o Fatimi i ne drži do poruka. Više se puta govorilo da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio dva puta u Vatikanu kao gost i da je papu Franji pitao o Fatimskog proročanstvu, vjerojatni jer Rusija u tome igra ulogu, a dobio je kao odgovor da se ne će govoriti o Fatimi.
    Takvi odgovori kod posjeta jedne svjetske velesile koji je to dobronamjerno pitao! Rusi mole da se Rusija posveti Bezgrješnom Srcu Marijinu, a modernisti to ne žele, premda ne postoji nikakva posebna ugroza ili opasnost od izazivanja sukoba zbog posvete.
    Pia

    OdgovoriIzbriši
  2. https://www.youtube.com/watch?v=BjlrEqp_hXg

    zanimljiv link no uživo

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...