utorak, 9. veljače 2016.

SLIKA Kardinal Stepinac slavi svetu misu 1952. godine

Blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup i mučenik, slavi svetu misu na blagdan Rođenja Gospodinova u Krašiću, njegovom rodnom selu (25. prosinca 1952).


"Režim ga je pustio na uvjetnu slobodu (1951. god.), ali je zato u Krašiću uveden strogi policijski nadzor: Otkako je došao na izdržavanje (kazne) u sjedište rodne župe, svi su župljani živjeli pod stalnim nadzorom. Posjetitelji koji bi dolazili u Krašić bili su temeljito pregledavani jer se režim bojao da koji od njih ne nosi zasužnjenom Nadbiskupu neko pismo ili neki drugi dokument. 
Nisu mu se mogli približiti na uobičajen način, već bi se presvukli u krašićku narodnu nošnju ili bi se potajice, na stražarovu oku nedohvatnim vratima, probili u župnu kuću. Autobusi i vozila koja bi prolazila kroz Krašić bili su pod nadzorom i više puta su bili zaustavljani, a putnici pregledavani. Više se puta dogodilo da su takvi posjetitelji bili odvedeni u mjesnu policijsku stanicu, gdje su ih ispitivali o razlogu dolaska u Krašić te o smjeru kretanja."

Blaženi Alojzije, molimo te, moli se za nas!

1 komentar:

  1. Ne vidim nigdje koncelebrante , čitaće . gitare , izvanredne djelitelje ... Vidim žene pokrivenih glava , poniznost muževa , sabranost ... , i da na ovoj slici vidim tišinu . Robelar

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...