petak, 9. siječnja 2015.

Don Damir Stojić: "Volio bi ga naučit slavit (Tridentski obred)"


U nastavku se nalaze neki citati govora studentskog kapelana don Damira Stojića, a cijeli video možete poslušati OVDJE.

"...Ja potičem zbor mladih da često pjevaju Kyrie eleison...
...Nije svejedno u kojem jeziku se govori...
...Isus je bio osuđen na smrt na tri jezika: hebrejski, latinski, grčki, iznad Njegove glave. Naša sveta Crkva iz poštovanja prema tome i svetim jezicima je u svetoj misi zadržala elemente svih triju jezika. I zato mi nismo preveli "Amen" i "Aleluja", to su, to je hebrejski jezik...
...Zato vi koji ste u zborovima mladi, pokušajte što više na grčkom jeziku to pjevati: Kyrie eleison..
I oni su, prvi crkveni oci, kad je latinski prevlado, oni su sa takvim strahopoštovanjem pristupili prema tome, da su rekli: "Ovo ne diramo".
...Ali je službeni jezik latinski. I zato ja potičem, primjerice na Jarunu, što češće, da se "Slava" pjeva na latinskom. Ili "Sanctus". Ili "Agnus Dei". Pazi to su sveti jezici. To su sveti jezici.
(2:48) I sviđa mi se ono što je Benedikt napravio, da je vratio natrag, dakle mi svećenici ne trebamo više dozvolu da slavimo Tridentski obred, prije smo trebali ob... to je onaj Izvanredni...mm... Ja ga još nisam nikad slavio, ne znam ga slavit, al vol..tr.. volio bi ga naučit slavit...e... ali mogao bih i novus... ovaj novi obrednik, obred, na latinskom, jer latinski je sveti jezik. I potičem vas naučite molit "Oče naš", "Zdravo Marijo", ove osnovne molitve na latinskom. Crkveni oci govore: "Zloduh, zlodusi bježe od latinskog..."
...To je svet jezik. Svet jezik.
...Biblija ima puno pjesama, to je najbolja pjesmarica. Dakle cijela molitva "Slave" izvire iz Biblije, zato vi koji pjevate u zborovima, nemojte mijenjati riječi. Ne može bit ono "Slava, slava..." ili "Dajemo ti slavu, čast i..." nemože. Ili najgore "Svi slavimo, svi..." to je fina pjesma za ovdje. A to nemože bit u Liturgiji u ovo vrijeme..."

Bogu hvala. Bilo bi jako pohvalno da don Damir nauči služiti misu kakvu je služio utemeljtelj salezijanskog reda, sveti Ivan Bosco.

2 komentara:

  1. Ugodno iznenađenje! :)
    Super je kako sam kaže da puno stvari o liturgiji nije znao, ali da je počeo učiti. Bit će nešto od toga. A znam i da se na nekoliko razina u odnosu na mlade i tzv. mise mladih počelo raditi na osvješćivanju važnosti i svetosti liturgije (NO, ali bolje išta nego ništa), ima nade za nas!
    P.S. Pošaljite don Stojiću one video upute za slavljenje TLM-a :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Da stvarno, pošaljite mu video upute... :) Deo gratias

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...