ponedjeljak, 17. kolovoza 2015.

Kako pravilno pokleknuti pred Gospodinom Isusom

1. Kada se Presveto nalazi u svetohraništu treba pokleknti desnim koljenom do tla. 
Glavu i gornje tijelo valja držati uspravno.
Desno koljeno je uvijek namijenjeno za poklecanje pred Bogom.

2. Kada je izložen Presveti Oltarski Sakramenat treba pokleknuti na oba koljena (kleknuti prvo na desno koljeno, pa onda na lijevo) i duboko se nakloniti.


3. Kada se u svetohraništu ne nalazi Presveto dovoljno je duboko se nakloniti pred križem glavnog oltara.

4. Pred biskupom i papom treba pokleknuti na lijevo koljeno i treba poljubiti prsten koji se nalazi na desnoj ruci. Pri tom činu se dobijaju djelomični oprosti.

1 komentar:

  1. Zapravo, samo pred svojim vlastitim biskupom se poklekne i poljubi prsten, a pred pomoćnim biskupom ili biskupom dr. biskupije se ne poklekne nego samo poljubi prsten, jer je poklecanje u ovom slučaju simbolično priznavanje vlasti koje naš mjesni biskup ima nad nama.
    .
    Što se tiče kardinalâ, treba barem pokleknuti i poljubiti prsten, ali stari običaj je bio da se poklekne i poljubi rub njihovog crvenog plašta, a kod susreta s papom je bio običaj da se poklekne i (ako je praktično) poljubi papinske papuče. To se može vidjeti i na starim snimkama papinskih Misa, npr. tu, od minute 7:05 do 7:47, kad podđakoni (desni latinskog obreda, a lijevi grkokatoličkog) idu pokloniti se pred papom nakon što je svaki pročitao poslanicu (u Rimu je davni običaj da se na svečanim papinskim Misama poslanica pjeva i na latinskom i na grčkom). Primijetite i različite načine istočnog i zapadnog davanja počasti, s tim da obojica papi poljube prsten, pa onda papuče.

    Usto, ako je papa prisutan, samo se njemu daje počast, a nikako ne nijednom kardinalu ili biskupu, čak i ako je vlastiti mjesni biskup.

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...