petak, 1. svibnja 2015.

AC Obnova krsnog zavjeta

Iz molitvenika "Srce Isusovo - spasenje naše"
(Zagreb, 1971., str. 159.-162.):


 

OBNOVA KRSNOG ZAVJETA
Prigodom prve svete pričesti običavaju prvopričesnici obnoviti krsni zavjet, što su ga u njihovo ime učinili njihovi kumovi prigodom krštenja. Tu zakletvu vjernosti običavaju obnoviti i ostali vjernici osim na Veliku subotu, još prigodom svršetka pučkih misija, duhovnih vježba i u drugim sličnim prigodama.

Svećenik pita ispred oltara:
"Što ste kod svetoga krštenja zamolili od Crkve Božje?"
Djeca: "Vjeru."
Svećenik: "Što vam daje vjera?"
Djeca: "Život vječni."

Svećenik:
"Ako hoćete imati život vječni, držite zapovijedi: Ljubite Gospodina Boga svoga svim svojim srcem, svom svojom dušom i svim svojim umom, a bližnjega svoga kao samoga sebe. U ovim dvjema zapovijedima sadržan je sav zakon i proroci.
A vjera je, da jednoga Boga štujete u Trojstvu i Trojstvo u jedinstvu, a da ne pomiješate osoba i ne rastavite bivstva. Jer jedna je osoba Očeva, druga Sinova, druga Duha Svetoga; a u njih trojice jedno je bivstvo i jedno je samo božanstvo."

S: Odričete li se sotone?
D: Odričemo!
S: I svih njegovih djela?
D: Odričemo!
S: I svih njegovih raskoši?
D: Odričemo!


S: Vjerujete li u Boga Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje?
D: Vjerujemo!
S: Vjerujete li u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega, za nas rođena i mučena?
D: Vjerujemo!
S: Vjerujete li u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni?
D: Vjerujemo!
S: Vjerujete li da je Isus Krist u Presvetom Oltarskom Sakramentu s dušom i tijelom, s tijelom i krvlju, s Božjom i čovječjom naravi?
D: Vjerujemo i ispovijedamo!
S: Vjerujete li sve drugo, što nam sveta majka Crkva katolička nalaže vjerovati?
D: Vjerujemo!

S: Obećajete li svetoj i nepogrješivoj Crkvi vjernost i poslušnost?
D: Obećajemo!

S: Hoćete li kao prava djeca svete majke Crkve uvijek obdržavati njezine zapovijedi? Hoćete li kao pravi katolici do posljednjeg časa živjeti i umrijeti?

D: Hoćemo kao dobra i poslušna djeca obdržavati sve zapovijedi naše svete Crkve; hoćemo živjeti i umrijeti kao pravi katolici.


S: Kleknite i pobožno molite!


Djeca:
"Hvalimo ti iz dna srca, Bože, Oče nebeski, - što si nam milostivo dao, - da vjerujemo u te - i u tvojega Sina Isusa Krista, Gospodina našega, i u Duha Svetoga; - i što si nam dobrostivo udijelio, - da smo se u tvojoj svetoj - i nepogrješivoj Crkvi rodili. - Klečeći pred tobom - obećajemo ti pred svim anđelima i svecima - vječnu vjernost, - koju su ti u naše ime - drugi kod našega krštenja zavjetovali. - Ojačaj nas, Gospodine, svojom milošću! - Čuvaj nas u svim napastima! - Daj, da prije umremo, - negoli ti nevjerni budemo! - Udijeli nam milost, - da riječju i činom - svoju vjeru uvijek zasvjedočavamo, - te nas uzmi k sebi u život vječni, - kada bude sveta volja tvoja."

Zatim moli svećenik ovu molitvu:
"Milostivi, vječni Bože! Pogledaj dobrostivo na ovu svoju djecu i usliši milostivo njihovu smjernu molitvu. Daj, da izvrše, što žele. Ne dopusti, da se ova nejaka djeca tvoja ikada rastave od tebe. Ne daj, da njihove duše, otkupljene dragocjenom krvlju jedinorođenoga Sina tvojega, zarobi neprijatelj, koji na njih vreba. Svjetlo prave vjere vijekom im svijetlilo, i u tom svjetlu uvijek spoznali tvoju volju i vjerno je izvršavali: Neka rastu u mudrosti i dobi; vodi ih od kreposti do kreposti, dok ne ugledaju vječnu svjetlost, gdje će tebe, svoga nebeskoga Oca i tvojega jedinorođenoga Sina i Duha Svetoga licem u lice gledati, hvaliti i slaviti sa svim anđelima i svecima od vijeka do vijeka. Amen."

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...