petak, 13. lipnja 2014.

STATISTIKE Dubrovačke biskupije

Klikni na sliku za uvećani prikaz.


Ako želite znati više o svećenicima u zadnja dva stoljeća koji su djelovali u Dubrovačkoj biskupiji pročitajte OVDJE (48.-66. str.), inače jako vrijedan tekst.

Broj komentara: 5:

 1. @TLM
  U međuvremenu sam riješio točku 3.. Dakle, pristupio sam sakramentu Pomirenja, skrušeno ispovijedio sve teške grijehe kojih se sjećam od posljednje ispovijedi i dobio valjano odrješenje.
  Nadam se kako biste s jednakom iskrenošću odgovorili na pitanja koja bih ja vama postavio. Za sada ću postaviti samo jedno:
  Koje je najveće, najsnažnije, najdjelotvornije i najspasonosnije djelo Duha Svetoga? Łongin

  OdgovoriIzbriši
 2. Bogu hvala.
  Ne razumijem pitanje. Svako djelo Duha Svetoga je veliko jer dolazi od Boga.

  OdgovoriIzbriši
 3. @TLM
  No dobro. Imaš mudrosti i svjetla. Lijep i hvale vrijedan odgovor. Da sam tako npr. odgovorio na diplomskom vrlo vjerojatno ne bih položio.
  Preformulirat' ću pitanje i nadam se malo olakšati odgovor (oprosti, profesionalna deformacija, jer sam profesor po struci):
  Koje je najveće, najsnažnije, najdjelotvornije, najrječitije i najspasonosnije ili pak najspasotvornije djelo Presvetoga Trojstva? A jasno je kako Duha Svetoga nećemo upoznati, niti "pronaći" bez Oca i Sina, niti Oca bez Sina i Duha Svetoga, niti Sina bez Oca i Duha Svetoga ...etc., etc.. Radi se o nečemu uistinu bitnom. A odgovor je doista jedinstven u svakom pogledu. Kršćanskiji i katoličkiji jednostavno ne može biti. Pismo, Predaja (Tradicija) i Učiteljstvo to jednodušno potvrđuju, a pretpostavljam i sveukupni osjećaj vjernika. Łongin

  OdgovoriIzbriši
 4. I dalje mi se vaše pitanje čini preširokim. Za reći koje je najveće djelo Presvetoga Trojstva, morali bi poznavati sva djela Presvetog Trojstva, a to je naravno nemoguće.
  Jeste li mislili koje je najveće djelo Presvetoga Trojstva učinjeno za grješnog čovjeka?
  Evo jedan lijepi citat iz Biblije:
  "Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni." (Iv 3,16)

  OdgovoriIzbriši
 5. @TLM
  Izvrstan odgovor. Mislim na citat iz Ivanova Evanđelja. Doduše, nadao sam se onomu što čitamo u Katekizmu Katoličke Crkve br. 988-991; 1023-1029. Ali ovo je sasvim OK. Moglo se reći i na tragu Petrove poslanice "spasenje duša". No uskrsnuće tijela, taj nezamislivi i neshvatljivi zahvat Duha Svetoga i blaženo gledanje. Život budućega vijeka. Ima li većega od toga?
  Ukratko: uskrsnuće i zajedništvo života i ljubavi s Presvetim Trojstvom, s Djevicom Marijom, anđelima ... stanje konačne i najveće sreće. Može li čovjek postići, željeti, sebi i drugima, više i bolje od toga? Uzalud nam sva znanja i sva vjera, koja premiješta brda ako ovo ne ostvarimo. Naša konačna sreća koju nam više nitko i ništa neće moći oteti. Łongin

  OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...