utorak, 4. travnja 2017.

SRAMOTA I SABLAZAN Logo za posjet pape Franje Egiptu: križ i polumjesec


Tiskovni ured Svete Stolice službeno je potvrdio da će papa Franjo u travnju ove godine poduzeti apostolsko putovanje u Egipat. „Prihvaćajući poziv Predsjednika republike, katoličkih biskupa, koptskog patrijarha Tawardosa II i Velikog imama džamije Al Azhar, šeika Ahmeda Mohameda el-Tayyba, papa Franjo će poduzeti apostolsko putovanje u Arapsku Republiku Egipat 28. i 29. travnja 2017. posjećujući Kairo“, stoji u priopćenju. U razgovoru s novinarima Greg Burke, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, dodao je da je jako važno da je papa Franjo pozvan u Egipat od četiriju različitih institucija: predsjednika Abdela Fattaha al-Sisi, katoličkih biskupa, koptskog patrijarha Tawadrosa II i sveučilišta Al-Azhar koje ima najveći autoritet među sunitskim muslimanima. 

I za ovo Papino putovanje izvan Italije objavljen je službeni logo, kojeg je nedavno objavila Katolička crkva u Egiptu. Ovaj je logo službenog Papinog putovanja izazvao čuđenje, kao i mnogi ranije, koji su ili izgledali feminizirano, bizarno, ili su prenaglašavali osobu pape Franje do te mjere da logo nije uključivao čak niti križ ili bilo kakvu referencu na Isusa Krista, kao npr. logo za putovanje u SAD iz 2015. ili za ovogodišnje putovanje u Fatimu ili Kolumbiju.

Za one koji su brinuli da će na novom logu opet nedostajati križ donosimo dobre vijesti: križ je ovaj put prisutan, i to čak lijep križ. No to je došlo uz visoku cijenu: lijepi kršćanski križ prikazan je pored muslimanskog polumjeseca. Ovo vizualno stavlja istinu Isusa Krista i Njegove svete vjere na istu razinu sa sotonskom sektom muhamedanaca. Zapravo bi netko mogao iz loga iščitati da je križ podređen polumjesecu utoliko što je polumjesec stavljen prije križa, a logo čak može ostaviti dojam da polumjesec „proždire“ križ. 

Radio Vatikan je objavio službeno objašnjenje loga Franjinog puta u Egipat: 

Objavljen je službeni logo Papinog apostolskog putovanja u Egipat. Sveti će Otac biti u posjetu toj zemlji 28. i 29. travnja ove godine. Tri su temeljna elementa prisutna u logu: Egipat, papa Franjo i mir. 'Papa mira u Egiptu mira' stoji na arapskom i engleskom jeziku na dnu loga. 

Egipat je predstavljen rijekom Nil – simbolom života – te piramidom i sfingom, koji simboliziraju dugu povijest civilizacije u toj afričkoj zemlji. Križ i polumjesec u središtu loga predstavljaju suživot među različitim sastavnicama egipatskog naroda. 

Bijela golubica označava mir koji je najviši dar kojem teži svako ljudsko biće, a također je pozdrav u monoteističkim religijama. Konačno, golubica ide pred papom Franjom kako bi najavila njegov dolazak kao Pape mira u zemlju mira.“ 

Iako se papu Franju prikazuje kao Papu mira, istina je da dok god on ne propovijeda Kristov mir, nikada neće uspjeti donijeti istinski i dugotrajni mir jer je „Kristov mir jedini pravi mir“ (papa Pio XI., enciklika Ubi Arcano, br. 37); „Mir vam ostavljam, mir svoj dajem vam. Ne dajem vam ga, kao što svijet daje.“ (Iv 14:27). 

Papa Franjo ne naviješta obraćenje na katoličku vjeru, obraćenje Kristu, koji je jedini Knez mira (Iz 9:6), već želi da svatko bude sretan u onoj vjeri u kojoj se trenutno nalazi. Nedavno je čak ideju pokušaja obraćenja na katoličku vjeru nazvao „grijehom protiv ekumenizma“. Papa Franjo je naturalist – on vjeruje da istinski mir dolazi kroz dijalog i zajedničku molitvu, koezgistenciju i igranje nogometa. Istina je, naime, da naša pala ljudska priroda (ukorijenjena u istočnom grijehu) i njene posljedice mogu biti nadvladane samo kroz nadnaravni dar posvećujuće milosti, kojeg je Isus Krist zaslužio za nas i nudi nam ga prvenstveno kroz sakramente: 

Dok god pojedinačne osobe i države odbijaju prihvatiti vlast našeg Spasitelja, neće biti izgleda za dugotrajni mir među narodima. Ljudi moraju tražiti Kristov mir u Kristovom kraljevstvu…“ 
(papa Pio XI., enciklika Quas Primas, br. 1.) 

Primjenjivo na ovu situaciju je naricanje proroka Jeremije: “Lom naroda mojega hoće da liječe govoreći mu olako mir, mir, a mira nema.” (Jer 6,14); “Nadasmo se miru, ali dobra nema, čekasmo vrijeme ozdravljenja, al` evo užasa!” (Jer 8,15). 

Bez obzira koje je na koncu pravo značenje ovog blasfemičnog loga, jedna je stvar sigurna: Franjo neće propovijedati spasiteljsko Evanđelje Isusa Krista muslimanima u Egiptu, nego će ih utvrditi u njihovoj nevjeri, kao što je to učinio već puno puta.

Gospo od Pobjede, moli za nas!

Izvor

1 komentar:

  1. Evo još jednog citata koji mi je primjeren za ovo - 1.Sol5,3 Dok još budu govorili: ,,Mir i sigurnost!", baš tada će se iznenada na njih oboriti propast kao porođajna bol na trudnicu , i nipošto joj neće umači. Izgleda da nam je kraj jako blizu jer se u Egipat vračaju oni koji su iz njega na Božiju zapovijed davno izišli . No želja i mrmljanje za egipatskim mesom i lukom , egipatskim čudesima faraonovih vračara , biti rob iako ih je Bog oslobodio ,jača je od biti djeca u ljubavi Božjoj. Svatko ima svog oca i njemu ide i služi. Sam Isus kaže kad bi imali Njegov Oca za Oca da bi i Isusa prihvatili. No ovako oni žele da ubiju Isusa kao što se vidi po praznom križu. Križ bez Isusa ne vrijedi ništa. Samo dvije poprečne grede. No tu su zato novi simboli NOVE SVJETSKE RELIGIJE. Na nekim novim posjetima bit će nadodana Davidova zvijezda , pa petoktaka , pa srp , pa čekić , pa ... Saibaba trlja ruke u paklu . Sve će se nadodati samo nikad na taj križ neće biti stavljen Corpus. Tijelo Kristovo. Jednostavno jer tamo Ono ne pripada . Otac neće to dopustiti . Zato i to nije nešto što nas treba zabrinjavati ni sablazniti. Tek da je Gospodin na tom križu trebali bi reagirat, sablaznit se i zabrinuti. No Otac se brine za dostojanstvo svog Sina i one šačice vjernih koji su pod Raspelom. Jer ispod praznog križa nije više bilo nikog , a dok je na Njem umirao Otkupitelj , Spasitelj i sam Sin Božji , bila je tek šaćica vjernih. Njegova Presveta Majka , jedan apostol i par pobožnih žena. Bog se neda izrugivati . Papa iznenađenja , koji je govorio o Bogu iznenađenja , više nikog ne iznenađuje. Znamo tko je Glumac. Zviždači su davno ušutkani. Car nije gol.
    P.S. Danas sam sat vremena razgovarao sa jednim mladim Pravoslavnim monahom i mogu reči da sam čuo više mudrosti i pravovjerja nego od mnogih NO svećenika.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...