srijeda, 1. lipnja 2016.

BORBA KATOLIČKE CRKVE PROTIV GRIJEHA PRELJUBA Godine 1940. bilo je samo 21 proglašenje crkvenog braka nevaljanim


„Legionario“ su od tridesetih godina bile poluslužbene novine nadbiskupije São Paolo u Brazilu. Te su se novine čitale po cijeloj zemlji i imale su djelomično i međunarodni utjecaj. Urednik novina bio je katolički novinar i aktivist Plinio Corrêa de Oliveira. Mnogi njegovi članci mogu se i danas čitati na internetu. Oni pokazuju koju je visoku razinu nekoć imao katolički tisak. Poveznica: OVDJE

U izdanju od 23.ožujka 1941. godine Corrêa de Oliveira prenosi službene statistike proglašenja braka nevaljanim godine 1940.

Iz svih biskupija svijeta te su godine poslana samo 63 slučaja na odlučivanje u Rim. Od toga je na koncu proglašen nevaljanim samo 21 brak.

Corrêa de Olveira komentira da time Sveta Stolica jasno pokazuje koje strahopoštovanje Crkve ima prema sakramentu Ženidbe. Crkva se ne slaže s njegovim – već u njegovo vrijeme vidljivim – pojavama propadanja.

Već je u ono vrijeme kriza braka i obitelji bila važna tema, osobito u katoličkim tiskovinama. U mnogim katoličkim zemljama doneseni su zakoni koji su jasno suprotstavljali crkvenom nauku. Osobito je Urugvaj olakšao rastavu braka, što je dovodilo do toga da su se ondje ženili mnogi Brazilci kako bi po potrebi kasnije lakše mogli dobiti rastavu.

Episkopat je u to vrijeme u pastirskim pismima oštro osuđivao ovu praksu. Iako je danas stanje braka i obitelji bitno lošije nego 1940. godine, mnogi biskupi na Zapadu uopće ništa ne poduzimaju. U Njemačkoj mnogi čak pokušavaju razviti novu „teologiju“ i novi pseudo-pastoral kako bi u konačnici pokopali katolički nauk o Ženidbi i spolnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...