četvrtak, 28. travnja 2016.

PARALELE Dubrovački biskup Uzinić daje moralnu podršku izgradnji novog objekta islamske zajednice u Dubrovniku / Džihadisti digli u zrak Latinsku crkvu u Mosulu


Dubrovnik, (IKA) - Dubrovački biskup Mate Uzinić primio je u utorak 26. travnja dubrovačkog imama Salkana Herića i predsjednika Islamske zajednice Dubrovnik Fehima Vukotića u povodu proslave 100. obljetnice islamske zajednice u Hrvatskoj.

Dubrovački biskup čestitao je jubilej svim članovima Islamske zajednice, istaknuvši kako je dobar odnos između islamske zajednice i hrvatske države, kao i Islamske zajednice i Katoličke Crkve, doveo do visoke razine dobrih odnosa i međusobne suradnje, kakva postoji i u Dubrovniku.

Predstavnici Islamske zajednice u Dubrovniku upoznali su dubrovačkog biskupa s poviješću zajednice i s i projektima koje planiraju, među kojima je i izgradnja novog objekta Islamske zajednice u Gružu. Pokazali su biskupu nekoliko idejnih rješenja za izgradnju objekta koja se uklapaju u ambijent Dubrovnika i područja gdje se planira gradnja, te su se u razgovoru čak složili u preferencijama oko toga koje bi rješenje bilo najprikladnije. 
"Nadamo se da će ovaj novi centar također pomoći kako Islamskoj zajednici u Dubrovniku da može na pravi način živjeti svoju vjersku pripadnost tako i poboljšanju međusobnih odnosa i razumijevanja. Kao dubrovački biskup rado dajem moralnu podršku izgradnji tog projekta", rekao je biskup.

Glavni imam Herić rekao je kako je ideja o izgradnji objekta postojala dugi niz godina, ali se od 2013. godine počelo konkretnije razgovarati s gradonačelnikom i upravom Grada, kupljeno je zemljište i došlo se i do idejnih rješenja. "Ovaj objekt nosit će poruku zajedničkog života, mira i vjerske tolerancije jer smo svi Božja stvorenja", poručio je imam. "Danas mogu biti sretan zbog dva razloga: jer je sutra, 27. travnja, 100. obljetnica od službenog priznavanja islama kao ravnopravne vjere na području Republike Hrvatske i zbog davanje moralne podrške, bez ikakve zadrške, izgradnji novog objekta islamske zajednice u Dubrovniku od strane dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, na čemu mu zahvaljujem", rekao je imam. Zahvalio je i biskupovim suradnicima kao i prethodnim biskupima na dobroj suradnji.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


(Bagdad) U nedjelju, 24. travnja eksplozivnim je sredstvima razorena Latinska crkva u povijesnoj jezgri Mosula.

Crkva o kojoj se brinuo dominikanski red, nosila je naziv „Crkva čudotvorne Majke Božje“, a zbog upečatljivoga tornja sa satom nazivali su je još i „Crkva sa satom“.

Prema neslužbenoj izjavi Kaldejskoga patrijarhata napad je izvela Islamska država (IS) koja od 9. lipnja 2014. nadzire ovaj sjevernoirački grad.

Mjesni izvori koje citira Fides, navode da su džihadisti Islamske države (IS) očistili prostor oko crkve te onda opljačkali crkvu. Kratko nakon toga crkva je dignuta u zrak.

U službenoj izjavi Kaldejskoga patrijarhata izražava se „bol“ zbog razaranja crkve. Od iračke politike zahtijeva se da „brzo djeluje“ i da se otpočne s „zbiljskom nacionalnom pomirbom“ da bi se „spriječilo daljnje širenje terorizma“.

Latinska je crkva svojim tornjem sa satom obilježavala sliku stare gradske jezgre Mosula. Toranj je bio dar carice Eugenije, supruge francuskog cara Napoleona III. Nije isključeno da je crkva zbog ove povezanosti s Francuskom postala ciljem napada.

Broj komentara: 8:

  1. Prvi navještaj muke i uskrsnuća
    (Mk 8, 31 – 9, 1; Lk 9, 22–27)
    Otada poče Isus upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.
    Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: »Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!« Isus se okrene i reče Petru: »Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!«

    OdgovoriIzbriši
  2. Sablazan
    (Mk 9, 42–48; Lk 17, 1–2)
    »Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku.«

    OdgovoriIzbriši
  3. Samo ću kratko i sažeto:
    "EXTRA ECCLESIAM NULLA SALUS!"
    Tko ima uši neka čuje.
    Sva će ta svetogrđa biti naplačena stostruko na Sudu posljednjemu. Kao što je prorok Danijel nagovijestio kralju Nabukodonozoru da će ga Bog kazniti zbog svetogrđa, tako će kazniti i one koji razaraju Svetu Crkvu Gospodnju i priklanjaju se idolima i kumirima. Bb+

    OdgovoriIzbriši
  4. Isto kao i posjet Erdogana. Prije 100 godina u većinski kršćanskoj državi Islam je priznat i dobio pravni okvir. Prije 100 godina je većinski islamska država pobila 2 milijuna kršćana. Neki dan je predsjednik iste većinski islamske države došao k nama slaviti kako smo mi bili napredni i tolerantni dok su se njegovi bavili genocidom...

    OdgovoriIzbriši
  5. Islam je vrlo opasan. Ta se religija bitno razlikuje od svih drugih religija. Po svojim korijenima i povijesti to je državna religija. Islamski šerijatski zakon treba vladati pravom i politikom. Muhamed nije bio samo utemeljitelj religije kao Buda, nego i politički vladar jedne islamske države. K tome je bio i vojskovođa koji je u Alahovo ime vodio krvave ratove protiv ne-islamskih naroda i sam ubijao.
    Nisu samo selefije ti koji propagiraju šerijatsku državu. To je izvorni nauk islama. Selefije samo pozivaju: čitajte u Kuranu što je Muhamed naredio - on je pozivao na džihad! Prema tome se svi nevjernici moraju podložiti Alahovu zakonu. Kuran dopušta progon, mučenje i ubijanje „nevjernika“. Kuran čak poziva „vjernike“ na te gnjusne čine i brutalnosti svake vrste.
    Šerijat i težnja za muslimanskom vrhovnom vlašću sastavni su dio islama. Barem bi to u ovom času moralo biti svima jasno, osobito dok se progone, muče i brutalno ubijaju na tisuće naše braće u vjeri po krajevima gdje postoji islamska većina. Strašno je da upravo katolički biskupi – oni koji bi najviše morali biti protiv širenja te „vjere“ (odnosno nevjere) koja mrzi križ, tajnu Utjelovljenja i Presveto Trojstvo – da baš oni sudjeluju u ovom masonskom uništenju kršćanske Europe.
    Islam je političko-ideološka religija. Kao takva protivi se hrvatskom ustavu. Država i društvo moraju islamskoj nahrupi postaviti jasne granice.
    Bosna je puna paradžemata (preko 60) koji šire agresivni islam i podupiru IS i terorizam.
    Upravo su džamije okupljališta radikalnih luđaka. Stoga svakoj džamiji i svakom minaretu treba reći: NE!
    Josephus

    OdgovoriIzbriši
  6. Islam je dakle po svojoj biti više od religije. To je sustav kultnih, političkih i društvenih pravila koji želi biti vjerski i političko-socijalni red u jednome.
    Islam je otpočetka bio ratnička vjera: vjera ubojica, silovatelja, trgovaca robljem i pljačkaša. I danas želi proširiti po cijelom svijetu „darul-islam“ – „kuću islama“. Pri tome nije toliko važno vjersko obraćanje muslimana, koliko njihovo prihvaćanja šerijata. Odnosno, nametanje šerijata, osobito na Zapadu. Saudijska Arabija, Katar i ostali Zaljevski emirati daju milijarde dolara za podršku terorizma i podupiru vehabije po cijelome svijetu. Iz Bosne mnogi odlaze na studij islamskih znanosti u Medinu i vraćaju se kao luđaci. Odakle znamo da takav jedan baš ne će biti poslan u Dubrovnik?
    Ne zaboravimo da su za islam nemuslimani manje vrijedni ljudi. Prema islamskom nauku čovjek je po naravi musliman, i sama ljudska narav, „fitra“ jest muslimanska. Nemuslimani su prema tome otpadnici „denaturirani“ ljudi. U islamu stoga nema načelne jednakosti svih ljudi na temelju njihove naravi.
    Ovi naši poturice i jadan narod koji je izdao svoju kršćansku vjeru i prihvatio ovu opasnu nevjeru, još uvijek u većini ne prihvaća tu demonsku radikalizaciju, no sjetimo se Turaka i njihovog odnosa prema kršćanima. A glede financijske moći Arapskog poluotoka i ovih novih veza i studijskih putovanja trebamo biti vrlo skeptični i porezni. Jasno je da će vrlo skoro i kod nas nastupiti radikalizacija: to je u naravi te vjere!
    Pokoljenja koja dolaze itekako bi mogla kritički gledati na Uzinića i njemu slične...

    Josephus

    OdgovoriIzbriši
  7. http://www.dnevno.hr/vjera/iz-zivota-crkve/sok-planiran-je-teroristicki-napad-na-vatikan-a-svi-sute-917565

    Pitanje je mjeseca, tjedna ili dana...S jednim sjedi, na drugom jedi - svi su isti!
    RT

    OdgovoriIzbriši
  8. "Katolička crkva u Hrvatskoj je specifična po mnogočemu: ima mnoge osobine zatvorene,pretkoncilske Crkve s mentalitetom 'tvrđave pod opsadom' i dio crkvene hijerarhije izrazito je konzervativan pa što se toga tiče, duh Vat.sabora tu ne stanuje". Darko Pavičić u Večernjem listu od 30.4.
    Evo divote: duh(ili zloduh) Koncila stigao u Dubrovačku biskupsku palaču.
    Asd

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...