četvrtak, 20. kolovoza 2015.

Je li primanje pričesti na ruku svetogrđe?

1. Što je katolicima najsvetije u crkvi?
U crkvi katolicima su najsvetije posvećene hostije, koje su Tijelo i Krv živoga Boga, a koje se nalaze u svetohraništu.

2. Kako se trebamo pravilno pričestiti?
Pravilno se trebamo pričestiti na jezik, klečeći pred Gospodinom.


3. Je li primanje pričesti na ruku laika svetogrđe?
Da, primanje pričesti na ruku laika jest svetogrđe.

4. Zašto kažete da je primanje pričesti na ruku laika svetogrđe?
Primanje pričesti na ruku laika je svetogrđe jer laicima nisu posvećene ruke kao svećenicima i iz tog razloga ne smiju rukama dirati Presvetu Hostiju.


5. Netko će reći, a što je grješnije ruka ili jezik?
Važno je naglasiti da ovdje nije riječ o grješnosti pojedinih dijelova tijela, nego je naglasak na posvećenosti ruku. Još jednom "posvećenost ruku" je primarna stvar.

6. Jesu li časna braća i časne sestre laici?
Da, časna braća i časne sestre jesu laici.


7. Kako postupiti ako smo nekada u životu primili pričest na ruke, zbog neznanja ili iz nekog drugog razloga, ili ako smo slučajno ili namjerno dodirnuli posvećene hostije?
Ako smo nekada u životu primili pričest na ruke, zbog neznanja ili iz nekog drugog razloga, ili ako smo slučajno ili namjerno dodirnuli posvećene hostije, u tom slučaju treba pristupiti sakramentu ispovijedi i priznati pred Bogom da smo sagriješili i da smo napravili svetogrđe.

8. Ako je svećenik primoran od nekih crkvenih autoriteta dijeliti pričest na ruke laicima, je li on (in)direktno sudjeluje u svetogrđu?
Da, svećenik (in)direktno sudjeluje u svetogrđu ako svjesno dijeli pričest na ruke laicima.

9. Daje li nam svećenik krivi primjer tako postupajući da laicima dijeli Presvetu Euharistiju na ruke?
Da, u tom slučaju svećenik daje jako krivi i loš primjer svojim ponašanjem i on će za takvo sudjelovanje u svetogrđu odgovarati pred Živim i Pravednim Bogom. Na taj način svećenik ne gradi Kraljevstvo Božje na zemlji, nego ga ruši.

10. Da li bi bio grijeh da idemo opravdavati primanje pričesti na ruke, a s obzirom da znamo da je primanje pričesti na ruke laicima svetogrđe i da na taj način vrijeđamo Gospodina Isusa?
Da, bio bi grijeh da idemo opravdavati primanja pričesti na ruke, a s obzirom da znamo da je primanje pričesti na ruke laicima svetogrđe i da na taj način vrijeđamo Gospodina Isusa.

11. Koje su još opasnosti ako se laici svetogrdno pričešćuju na ruke?
Velika opasnost od takvog svetogrdnog pričešćivanja je ta da čestice posvećenih hostija mogu padati na pod i da ih ljudi, koji se dolaze pričestiti, gaze svojim cipelama, što znači da gaze po Tijelu i Krvi živoga Boga.

12. Što mi kao katolici moramo raditi da spriječimo ovakva svetogrđa?
Mi kao katolici moramo davati drugima dobar primjer, tako da uvijek primamo pričest na jezik, klečeći pred Gospodinom Isusom. Moramo upozoravati druge koliko i kako god možemo da je primanje pričesti na ruku svetogrđe, sve radeći iz ljubavi prema Gospodinu Isusu.



Blago tebi, koji se bojiš Gospodina,
koji stupaš putovima njegovim.


Benedicamus Domino.   (Blagoslivljajmo Gospodina.)
Deo gratias.                 (Bogu hvala.)

Broj komentara: 13:

  1. SVEČENIĆE PAZI ! Svečeniće pazi , nemoj biti mlak nedaj da zaraste srce ti u drač . Svečeniće pazi da se Sveta Hostija ne gazi . Ako tebi netko i na mali prst stane , blagoslivljaš li njemu sve preostale dane . Il se ljutiš , i nećeš da trpiš sudiš i vješto glumiš . Svečeniće pazi kako hostiju daješ , nemoj poslije da se kaješ . Bil ti htio da te netko na večeru zove pa ti zalogaje daje u prljave ruke tvoje ? Svečeniće pazi , Hostija je sveta Ona nije kruh od ovoga svijeta. O, kakva aljkavost sada je to Isusa nam dijeli bilo tko . Svečenici naši vremena nemaju Pakao sami sebi spremaju . Laici revni , pouzdani i čisti kažu da su baš ko svaki svećenik isti . Zakon je takav , šta se tu može oprosti nam koncil , mili naš Bože .

    OdgovoriIzbriši
  2. Oče naš dobri , pameti prizovi papu i biskupe , sav narod ukori . Moderna vremena , moda se tjera Crkva je okužena , upitanju slaba je vjera . Kruh i Hostija njima je isto na takvo što nikad nebi ja pristo . Što je dobro , proglašeno je lošim a loše je dobro , toga se plašim . Čistoga Krista , u načiste ruke produžuješ i zadaješ nove Mu muke . Zar Isus i kruh isto je sad što je bila pretvorba tad . O u zabludi takvoj sada ste svi odgovarat će te strože , podjeljitelji vi . Skvrnuće to je , sada vam velim Hostiju samo od svećenika želim . Njegove ruke , kakve god da bile posvećene od biskupa Bogu su mile . Jedino svečenik u grijehu je svet i Isusa djelit nije mu grijeh . On će odgovarat sam za grijehe svoje nije sad da sudiš tvoje .

    OdgovoriIzbriši
  3. Pokajte se , proplačite i vratite na staro Isus vam veli što je sad pravo . Jer On će doći u slavi svojoj i reči će ti ; UPOZORIH TE I PO PJESMI OVOJ . Amen Robelar

    OdgovoriIzbriši
  4. Deo gratias . Poslana je u stihovima jedno ispod drugog , a objavljena ovako . Nema veze , smisao je isti . Da makar i jednu dušu dotakne , bila bi neopisiva radost na nebu . Robelar

    OdgovoriIzbriši
  5. Svim članovima FSSPX , simpatizerima i pravovjernim tradicionalistima želim sretan i blagoslovljen blagdan našeg zaštitnika SVETOGA PIA X . Robelar

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala , hvala za pjesmu i trud vas , hvala za čestitke , blagoslov Boziji za sav trud vas , srce mi pjeva , hvala , hvala ali i čuti kako trnovit put je nas , al snagu prima , jer utrt je dobro put nas , sveti postojani istinitom ljubavlju potpomažu i molitvom hrabre sve koji pravi put traže . Strah Boziji nek drži srce naše , vjera , nada i ljubav , nek bude dobro naše .
    Pozdrav Andela

    OdgovoriIzbriši
  7. Ad 7) Nije svetogrđe slučajno dotaknuti posvećene prilike; štoviše, u slučaju nužde (ako prijeti obeščašćenje) laik bi bio dužan sam konzumirati hostije ili Presvetu Krv. Isto tako nije grijeh ni svećeniku ako mu slučajno ispadne hostija. Za grijeh se pretpostavlja da je čin svjestan i slobodan, što ovdje nije slučaj. Slično tome se ne može sa sigurnošću tvrditi da su odgovorni oni koji primaju pričest na ruku, a nisu svjesni problema. Uzdržimo se radije od nepotrebnih sudova i prepustimo to Bogu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tekst je napisan za obicnu redovnu situaciju u crkvi.
      Moramo se sa iznimnim strahopostovanjem odnositi prema Presvetome, ako iskreno ljubimo Boga.

      Izbriši
  8. Bogu svakako prepuštamo sudove jer svima nam je doći na Njegovo sudište. Međutim dužni smo upozoriti . Ja osobno ne osuđujem grješnika nego grijeh. Svakome onome koji je upoznat da laiku nije dozvoljeno doticati Tijela Kristova , a to i dalje čini , grijeh ostaje. I takav neće na Božjem sudištu reći da nije znao . A i da ti nebi rekao da nisi znao upiši na google : Sveci i Sveta pričest. U naprijed se ,, ispričavam" onima koji saznaju . Robelar

    OdgovoriIzbriši
  9. Ako je pričest na ruke svetogrđe zašto ga Crkva odobrava i preporučuje? Gdje piše da je pričest na ruku svetogrđe?

    Oblačan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možete slobodno poslati izvor/dokument gdje piše da Crkva odobrava i preporučuje pričest na ruke.
      U Katekizmu sv. Pija X. piše da se pričest prima klečeći:

      ■ 642. P. Kako se treba držati u času kad pristupamo sv. pričesti?
      O. U času kad pristupamo sv. pričesti, treba klečati, osrednje podignute glave, očiju skromno okrenutih prema svetoj hostiji, a usta dovoljno otvorena i jezik malo podignut na usnama.
      ■ 643. P. Kako treba držati pliticu ili podložak za hostiju?
      O. Pliticu ili položak treba držati tako da prihvati svetu česticu ako se dogodi da padne.

      Službeno odobreno od Katoličke Crkve i crkvenih autoriteta.

      Izbriši
  10. Zašto svećenici uporno daju hostiju na ruke laika? Znaju sve o svetom tijelu Isusovom.Zahvaljujem Bogu što sam do sada primala hostiju u usta. Svećenici svijesno čine svetogrđe? Bože,molim te da mi dozvoliš samo u usta primati tvoje drago sveto tijelo.Budi uz mene isve ljude koji te ljube.

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...