petak, 31. listopada 2014.

Crkveni pokop


Kan. 1203. -§ 1. Tjelesa vjernih pokojnika moraju se pokapati, a njihovo je spaljivanje zabranjeno.

§ 2. Ako bi netko bilo kojim god načinom odredio da se njegovo tijelo ima spaliti, ova se njegova volja ne smije izvršiti; ako bi bila pridana ugovoru, oporuci ili bilo kojemu pravnomu činu, mora se smatrati kao da nije pridana.

Kodeks kanonskog zakona iz 1917. godine

4 komentara:

  1. Svaka čast!Čestitam na ovoj temi!Nažalost sve je više i više vjernika koji traže kremiranje.Ja sam si dao malo truda pa sam kroz proteklo razdoblje od tri,četiri godine radio "pokusne ankete"u razgovoru sa poznatim i meni nepoznatim osobama pitajući ih koji je razlog kremiranju.Ono što sam mogao zaključiti je sljedeće.Najmanji je razlog IZ PRAKTIČNIH RAZLOGA kao nema se grobnog mjesta,grob je popunjen i sl.Nije čak ni na prvim mjestima TO JE NAJJEFTINIJE,ni IZ HIGIJENSKIH razloga kako neki znaju isticati(nebi znao što im je to točno a neću nagađati).Najčešći razlog kojeg sam ja uspio dokučiti je STRAH: strah od pomisli da nebi slučajno bili živi zakopani,strah da im se s tijelom nebi postupalo ovako i onako,strah od pomisli da se tijelo raspada i da ga crvi jedu...Začudilo me to kod onih koji redovito idu na Misu koliko je to u biti slaba vjera i nepoznavanje vlastite vjere te odsutnost duhovnosti.Ovih dana,baš ovih dana primjećujem pripadnike jehovinih svijedoka koji ciljano po ulicama i pred grobljima zaustavljaju ljude i na temu pokojnih drže"vjeronauk".Negdje pred par godina došao sam do nekih podataka da su masoni izmislili kremiranje samo kako bi se narugali kršćanima da im dokažu da nakon smrti nema vječnoga života,kao spaljivanjem tjela sve je spaljeno...Pitam se zašto naši svećenici o tome ne govore,zašto šutke sve više odobravaju kremiranje,zašto vjernike ne savjetuju,preporučuju...Prošle je godine pred zabrinutošću i pojavom sve većeg modernizma kremiranja poljska biskupska konferencija upozorila vjernike da KREMIRANJE VJERNIKA NIJE U DUHU KATOLIČKE VJERE.
    Bio sam ovih dana na riječkom području na jednom sprovodu.Pokojnica ima svoju grobnicu u kojoj ima mjesta za još tri lijesa ali ona je oporučno zatražila da ju kremiraju.Takvih slučajeva ima sve više pa se pitam nije li već vrijeme da se naši biskupi oglase po tom pitanju.Ako ne u cijelosti ali još se uvjek glas naših biskupa uvažava i kad se obraćaju priopćenjima barem ih se sasluša.
    Eto ja sam površno ovu temu istražio jer me ona zabrinjava a molio bih cjenjenog urednika ovog bloga kad bi se ovom temom detaljnije pozabavio pa nas izvijestio kako bismo mogli ljudima kojima objašnjavamo mogli pravovjerno i argumentirati.

    OdgovoriIzbriši
  2. a zašto je to tako? Ja nemam nikakav stav o lešu i kremiranju pa vas molim da mi objasnite crkveno-pravni razlog zabrane za kremiranje. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zato što je Crkva u povijesti uvijek smatrala da spaljivanje tijela predstavlja nijekanje uskrsnuća tijela na Posljednjem Sudu, što je članak vjere koji molimo u Vjerovanju.

      Izbriši
  3. Ivan zlatousti, uz dužno poštovanje jer vidim istinsku skrb - ali daj ne budi naivan - pa ogroman dio utjecajnih pastira je upravo odgovoran za krizetinu u kojoj jesmo i ne može se od njih očekivati neki jači apel za takve stvari, a kamoli protiv izrazitog griješenja. Oni se boje da bi se ljudi "uvrijedili", oni se boje da se broj ovo malo vjernika što nedjeljom dolazi na Misu prepolovi, itd. Boje se i medija, političara, samih sebe, samo se ne boje grijeha i Boga..

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...