ponedjeljak, 14. travnja 2014.

Molitva za židove na Veliki petak

Istina se ne mijenja.
Nova molitva i tradicionalna molitva.



Broj komentara: 6:

  1. Pa ne vidim vele razlike, samo je novija molitva napisana u finjaka, u suštini govore jednu te istu stvar. Probajte malo izanalizirati gornju molitvu. Stari savez je ukinut, Novi savez je u Isus Kristu - i da moli se da židovi budu vjerni tome Savezu. Njima je doista Bog prvi govorio. Zna se koje su molitve Crkve i koje je Božje otkupljenje, ta Isus Krist.

    Kad bolje razmislim, ova nova molitva mi je ljepša i prikladnija.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izraz "daj im da rastu u ... vjernosti Savezu", podrazumjeva da su oni već u tom Savezu, samo što sada molimo da budu još više u njemu. Kad bi se reklo: "daj im da postanu dio Saveza" ili "daj im da prihvate Tvoj novi Savez" ili nešto slično, to bi označavalo da još ne pripadaju tom novom Savezu, nego da tek trebaju postati njegov dio.

      Dakle, izraz "daj im da rastu u ... vjernosti Savezu", podrazumjeva rast u onom savezu u kojem se već nalaze (a takvog nema budući da stari Savez više ne vrijedi).

      E sada, to što mi možemo pribjeći raznim verbalnim akrobacijama koje bi poništile prvi i očiti smisao teksta , to je druga stvar, i to već ulazi u područje intelektualnog nepoštenja.

      A da ne govorimo o bujanju hereze o tome da stari Savez za židove nije ukinut, koja je danas dosta proširena u Crkvi. Stoga, čisto analitički promatrajući sam tekst molitve, on debelo naginje na krivu stranu. A ako tome pridodamo pogodovanje javnom širenju hereze, onda se utjecaj ove molitve može lako pokazati i prokazati kao katastrofalan za mnoge članove Crkve.

      DM

      Izbriši
    2. Izraz "neka im dade da rastu... u vjernosti Savezu" nije dvosmislen, već dosta jasan, niti samo naginje prema herezi, nego je otvoreno izrečena hereza, što se vidi jednostavnim logičkim zaključivanjem: moli se da židovi, koji odbijaju Krista, rastu u vjernosti Savezu - to znači da su nevjerni i neobraćeni židovi, koji odbijaju Krista i Njegovu Crkvu, i sada vjerni Savezu (ne možeš rasti u vjernosti ako si nevjeran). Bez obzira uzima li netko da se ta izjava odnosi na Mojsijanski ili na Novi Savez, iz istog razloga (jer su židovi odbili i odbijaju Božjeg Pomazanika, Njega koji je ispunjenje Starog i temelj Novog Saveza) u oba slučaja radi se o izjavi izravno suprotstavljenoj Božanskoj i Katoličkoj Vjeri, koja u svojoj biti predstavlja i nijekanje dogme da izvan Crkve nema spasenja, jer kaže da može biti vjeran Božjem Savezu netko tko je izvan Svete Crkve i Vjere.

      Izbriši
    3. Mateo: "ne možeš rasti u vjernosti ako si nevjeran"

      Formalno govoreći, stvar ipak nije baš tako izravna. Npr. kada bi smo rekli da židovi ne mogu rasti u vjeri jer im je sadašnja vjera nula, to bi se moglo tumačiti i na način da su oni osuđeni na pakao jer... ne mogu rasti u vjeri.

      Odnosno, formalno govoreći, treba razlikovati dvije stvari:

      Neka je V0 = trenutna židovska vjera i neka je V0=0.

      Rast u njihovoj vjeri može biti izrečen na dva fundamentalno različita načina:

      1) V1 = V0 x A = 0

      2) V1 = V0 + A = A

      Tvrdnja "ne možeš rasti u vjernosti ako si nevjeran" bi bila bezuvjetno točna ukoliko bi rast jedino mogli promatrati kao umnožak postojeće vjere sa nekim faktorom. U tom slučaju je potpuno jasno da umnožak sa bilo kojim faktorom uvijek daje isti konačni rezultat... 0.

      No, budući da ipak postoji način u kojem možemo reći da je ostvaren rast (drugi slučaj), a da pri tome ne podrazumjevamo početno stanje različito od 0, tada ipak ne možemo dati jednoznačnu ocjenu da se nedvosmisleno radi o herezi.

      No, kao što rekoh, semantika koja je iskorištena kod nas u pravilu sa sobom nosi značenje koje proizlazi iz uvećanja koje proizlazi iz nekakvog postojećeg stanja koje je različito od 0. I stoga izraz sa sobom snažno naginje na heretičnu stranu. No, ipak, formalno govoreći, to nije jedini način razumijevanja, te se stoga i ne može tako jednoznačno reći da se radi o herezi.

      Jer, ako rast shvatimo kao:
      V1 = V0 x A - onda to svakako jeste hereza.

      No ako shvatimo kao
      V1 = V0 + A (pri čemu je V1>V0; dakle, govorimo o rastu) - onda govor o rastu nije hereza.

      DM

      Izbriši
    4. Prvo, u molitvi piše rast u vjernosti, a ne rast u vjeri - to su dvije različite stvari.
      Drugo, onaj tko je nevjeran ne može rasti u vjernosti jer (on) te vjernosti nema. To bi bilo kao da ja prijatelju koji ne zna ni riječ francuskog poželim da "raste u znanju francuskog". Rast podrazumijeva povećanje postojećeg. Iz ničega ne može izrasti ili porasti ništa - to je, vjerujem, metafizika.

      Izbriši
  2. Bog iz staroga zavjeta i Bog iz novoga zavjeta je isti!
    Jeli zidovi vjeruju u Boga iz novoga zavjeta ? NE. znači-> ne vjeruju u Boga, heretici su i šizmatici. Vrlo jednostavno bez dodatnih formula. Istina je beskrajno jednostavna i daljnje teološke "" rasprave su nepotrebne. Lp +++

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...