subota, 26. travnja 2014.

Katoličko Bratstvo FSSPX u Zagrebu

Za one koji ljube Istinitoga...



Svaki, koji je od Istine, sluša glas moj. (Iv 18,37)




Kanoni o misnoj žrtvi 

Kan. 1. Tko kaže da se u misi Bogu ne prinosi istinita i prava žrtva, ili ono što se prinosi nije ništa drugo nego ono što nam je Krist dao za blagovanje: neka bude kažnjen anatemom.

Kan. 2. Tko kaže da onim riječima: "Ovo činite meni na spomen" [Lk 22, 19; 1 Kor 11,24], Krist nije apostole postavio za svećenike, ili da nije naredio da oni i drugi svećenici prinose njegovo tijelo i krv: neka bude kažnjen anatemom [usp. Pogl. 1.].

Kan. 3. Tko kaže da je misna žrtva samo čin hvale i zahvale, ili samo uspomena na žrtvu prikazanu na križu, a ne i pomirbena (žrtva); ili da ona koristi samo onome koji je prima; ili da se ne smije prinositi za žive i mrtve, za grijehe, kazne, zadovoljštinu i za druge potrebe: neka bude kažnjen anatemom [usp. Pogl. 2.].

Kan. 4. Tko kaže da se misnom žrtvom nanosi svetogrđe presvetoj Kristovoj žrtvi na križu, ili da se ova njom dokida: neka bude kažnjen anatemom [usp. Pogl. 2.].

Kan. 5. Tko kaže da je zabluda mise slaviti u čast svetaca kako bi se zadobio njihov zagovor kod Boga, kao što to čini Crkva: neka bude kažnjen anatemom [usp. Pogl. 3.].

Kan. 6. Tko kaže da kanon mise sadrži zablude te ga zbog toga treba dokinuti: neka bude kažnjen anatemom [usp. Pogl. 4.].

Kan. 7. Tko kaže da su obredi, odjeća i vanjski znakovi kojima se Katolička crkva služi kod slavljenja mise, više poticaji za bezbožnost nego li čini pobožnosti: neka bude kažnjen anatemom [usp. Pogl. 5.].

Kan. 8. Tko kaže da su nedozvoljene mise kod kojih se samo svećenik sakramentalno pričešćuje, te da ih zbog toga treba dokinuti: neka bude kažnjen anatemom [usp. Pogl. 6.].

Kan. 9. Tko kaže da treba osuditi obred Rimske crkve da se tihim glasom izgovara dio kanona i riječi pretvorbe; ili da se mise trebaju slaviti samo na narodnom jeziku; ili da se voda ne smije dodavati vinu u kaležu koji se prinosi zbog toga jer je to protiv Kristove ustanove: neka bude kažnjen anatemom [usp. Pogl. 5., Pogl. 7.].


Potvrdio SVETI papa Pio V.


NAPOMENA:
Kao i uvijek ne treba ni napominjati (ali ipak ću napomenuti) da ja osobno sudjelujem u organizaciji ovog posjeta. ;)

4 komentara:

  1. Čestitke na sudjelovanju u organizaciji posjeta! Brate, lijepo je upozoriti narod Božji na Kanone o Sv. Misi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jedino mi je žao da ću sutra zbog ove Mise i predavanja propustiti uživo praćenje jednog od najneobičnijih događaja u crkvenoj povijesti tj. Mise koju će služiti dvojica papa.

    Koliko će samo sedevakantisti biti zakinuti zbog svoje tvrdoglavosti i nepriznavanja niti jednog od te dvojice :-)

    Ferdinand Zvonimir

    OdgovoriIzbriši
  3. Autor je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  4. Evo još jedan poznati, nadovezujući se na kanone o Misi koje je stavio Autor

    "Tko kaže da se mogu prezirati primljeni i odobreni obredi Katoličke crkve, koji su uobičajeni kod svečanog podjeljivanja sakramenta, ili da ih djelitelji mogu bez grijeha po svojoj volji izostavljati, ili da ih bilo koji crkveni pastir može mijenjati za neke nove, neka je kažnjen anatemom
    (Tridentski koncil, Kanoni o sakramentima općenito, 7. sjednica, 13. kanon)

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...