petak, 4. kolovoza 2017.

Zablude karizmatskog pokreta


U fokusu karizmatske duhovnosti je osobno doživljeno iskustvo i vanjska manifestacija duhovne prirode. U svom kapitalnom djelu "Uspon na goru Karmel" sveti Ivan od Križa, jedan od glavnih mističnih naučitelja Crkve, govori o opasnostima otvaranja upravo takvim iskustvima i vanjskim manifestacijama duhovnog karaktera, za koje, kako piše svetac, treba smatrati da prije dolaze od đavla nego od Boga.

U sljedećoj propovijedi objašnjene su glavne opasnosti karizmatskog pokreta i pentekostalne duhovnosti, kao i manifestacija te duhovnosti, koje, prema riječima sv. Ivana od Križa, na koncu dovode do slabljenja ili gubitka vjere.

Izvor: Sensus fidelium – „On the Errors of Pentecostalism (aka Charismatic Movement)“

4 komentara:

 1. Naš Gospodin kaže da ne može u Kraljevstvo onaj koji se nanovo ne rodi. Onaj koji je rođen nanovo ne može više živjeti istim životom kao do tad i biti strašljiv i mlak. Dokaz su toma apostoli prije i poslije Duhova. Sveti Pavao kaže na jednom mjestu da će kada dođe vidjeti što mogu , a ne što govore. To je i logično jer Kraljevstvo Božje nije u riječi nego u sili i snazi. Dakle u djelu a ne nekakvim mudrim izrazima . Dokaz toga je što u Djelima apostolskim Petar moli kad se je potreslo ono mjesto da nek se dešavaju čudesna znamenja , ozdravljenja i obračenja po Isusu. Također kad ozdravlja one bolesne ne prodaje im nekakvu teoriju nego djeluje tj. liječi. Zašto? Pa sam Isus kaže koja će znamenja pratiti one koji uzvjeruju i koji je apostolat - liječiti , oslobađati i propovijedati. Danas mu mnogi kažu Isuse mi bi samo propovijedali. Govorenje tj. molitva u drugim jezicima i prorokovanje za koje Sveti Pavao također veli da on to radi više od svih i da bi volio da svi govore i mole a još većma da prorokuju. Glupi su oni koji kažu da to nemogu razumjeti jer kako piše tako se govore stvari tajanstvene Bogu , a ne njima. Svako odbijanje darova , plodova i karizmi je veća oholost nego ih tražiti i njima se služiti na izgradnju Kristova tjela. Pokažite mi igdje u Pismu da veli da je to samo za ono vrijeme , a ja ću vama da je riječ Božja vječna u svakom vremenu. Lako je reči gladnome idi i nasiti se ili golome obuci se , a ne dati mu jelo ili odijelo. ZADRŽALI STE SAMO JEDAN OBLIK POBOŽNOSTI A ODREKLI SE SILE I SNAGE BOŽJE. Nije li to grijeh protiv Duha Svetoga koji ne može biti oprošten niti na ovom niti na onome svijetu.
  Robelar

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. S pomocu Duha Svetog zboris Btb Robelar

   Izbriši
 2. Mi koji se nazivamo tradicionalistima veći smo karizmatičari od ovih iz tzv. Pokreta obnove u Duhu. Imamo dar spoznanja prave istine koja je potpuna u tradiciji , dar razlučivanja duhova tj. zablude u koju vodi modernizam, dar poslušnosti crkvenom učiteljstvu i našim poglavarima , dar ustrajnosti u molitvi , dar služenja odnosno ministriranja , dar čednosti u odijevanju , dar strpljivosti u molitvi (recimo za kapelu) , dar lijepog gregorijanskog pjevanja , dar jezika (latinaki) , dar tumačenja odnosno prevođenja, dar opraštanja uvreda i optužbi, dar ustrajnosti u čekanju , dar hrabrosti i požrtvovnosti ... i da ne nabrajam , a sve na izgradnju tijela Kristova Crkve. Dobri Bog nas je nadario darovima , plodovima i karizmama onako kako je htio a ne kako smo zaslužili jer On daje kada , koliko i kome hoće i to besplatno i nezasluženo. Koliki su sveci imali karizme prije 2.VK , a nisu bili u tzv. karizmatskom pokretu. Da nisu bili karizmatičari po smrti nebi ni mogli postati proglašeni sveti ako se po njihovom zagovoru nebi dešavala čuda i uslišanja. Zašto se odreći jednih Svetih Kuzme i Damijana , Franje, Antuna , Pelegrina, Filomene , Lucije , Tereze ... i prepustiti ih postkoncilskim pentakostalnim karizmatičarima koji ih svojataju i pogrđuju Duha Istine. Zloupotreba same riječi karizmatičar i novo moderno tumačenje uz nekakva pravila i obrede na susretima. Red pjesme , red plesa , red čudesa . Mi nebudimo takvi nego kad sve napravimo recimo ponizno - sluge smo beskorisne.
  Robelar

  OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...