petak, 4. kolovoza 2017.

Zablude karizmatskog pokreta


U fokusu karizmatske duhovnosti je osobno doživljeno iskustvo i vanjska manifestacija duhovne prirode. U svom kapitalnom djelu "Uspon na goru Karmel" sveti Ivan od Križa, jedan od glavnih mističnih naučitelja Crkve, govori o opasnostima otvaranja upravo takvim iskustvima i vanjskim manifestacijama duhovnog karaktera, za koje, kako piše svetac, treba smatrati da prije dolaze od đavla nego od Boga.

U sljedećoj propovijedi objašnjene su glavne opasnosti karizmatskog pokreta i pentekostalne duhovnosti, kao i manifestacija te duhovnosti, koje, prema riječima sv. Ivana od Križa, na koncu dovode do slabljenja ili gubitka vjere.

Izvor: Sensus fidelium – „On the Errors of Pentecostalism (aka Charismatic Movement)“

Broj komentara: 6:

  1. Naš Gospodin kaže da ne može u Kraljevstvo onaj koji se nanovo ne rodi. Onaj koji je rođen nanovo ne može više živjeti istim životom kao do tad i biti strašljiv i mlak. Dokaz su toma apostoli prije i poslije Duhova. Sveti Pavao kaže na jednom mjestu da će kada dođe vidjeti što mogu , a ne što govore. To je i logično jer Kraljevstvo Božje nije u riječi nego u sili i snazi. Dakle u djelu a ne nekakvim mudrim izrazima . Dokaz toga je što u Djelima apostolskim Petar moli kad se je potreslo ono mjesto da nek se dešavaju čudesna znamenja , ozdravljenja i obračenja po Isusu. Također kad ozdravlja one bolesne ne prodaje im nekakvu teoriju nego djeluje tj. liječi. Zašto? Pa sam Isus kaže koja će znamenja pratiti one koji uzvjeruju i koji je apostolat - liječiti , oslobađati i propovijedati. Danas mu mnogi kažu Isuse mi bi samo propovijedali. Govorenje tj. molitva u drugim jezicima i prorokovanje za koje Sveti Pavao također veli da on to radi više od svih i da bi volio da svi govore i mole a još većma da prorokuju. Glupi su oni koji kažu da to nemogu razumjeti jer kako piše tako se govore stvari tajanstvene Bogu , a ne njima. Svako odbijanje darova , plodova i karizmi je veća oholost nego ih tražiti i njima se služiti na izgradnju Kristova tjela. Pokažite mi igdje u Pismu da veli da je to samo za ono vrijeme , a ja ću vama da je riječ Božja vječna u svakom vremenu. Lako je reči gladnome idi i nasiti se ili golome obuci se , a ne dati mu jelo ili odijelo. ZADRŽALI STE SAMO JEDAN OBLIK POBOŽNOSTI A ODREKLI SE SILE I SNAGE BOŽJE. Nije li to grijeh protiv Duha Svetoga koji ne može biti oprošten niti na ovom niti na onome svijetu.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S pomocu Duha Svetog zboris Btb Robelar

      Izbriši
  2. Mi koji se nazivamo tradicionalistima veći smo karizmatičari od ovih iz tzv. Pokreta obnove u Duhu. Imamo dar spoznanja prave istine koja je potpuna u tradiciji , dar razlučivanja duhova tj. zablude u koju vodi modernizam, dar poslušnosti crkvenom učiteljstvu i našim poglavarima , dar ustrajnosti u molitvi , dar služenja odnosno ministriranja , dar čednosti u odijevanju , dar strpljivosti u molitvi (recimo za kapelu) , dar lijepog gregorijanskog pjevanja , dar jezika (latinaki) , dar tumačenja odnosno prevođenja, dar opraštanja uvreda i optužbi, dar ustrajnosti u čekanju , dar hrabrosti i požrtvovnosti ... i da ne nabrajam , a sve na izgradnju tijela Kristova Crkve. Dobri Bog nas je nadario darovima , plodovima i karizmama onako kako je htio a ne kako smo zaslužili jer On daje kada , koliko i kome hoće i to besplatno i nezasluženo. Koliki su sveci imali karizme prije 2.VK , a nisu bili u tzv. karizmatskom pokretu. Da nisu bili karizmatičari po smrti nebi ni mogli postati proglašeni sveti ako se po njihovom zagovoru nebi dešavala čuda i uslišanja. Zašto se odreći jednih Svetih Kuzme i Damijana , Franje, Antuna , Pelegrina, Filomene , Lucije , Tereze ... i prepustiti ih postkoncilskim pentakostalnim karizmatičarima koji ih svojataju i pogrđuju Duha Istine. Zloupotreba same riječi karizmatičar i novo moderno tumačenje uz nekakva pravila i obrede na susretima. Red pjesme , red plesa , red čudesa . Mi nebudimo takvi nego kad sve napravimo recimo ponizno - sluge smo beskorisne.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvaljen Isus i Marija!

    Dopustite mi nekoliko citata iz sv. Pisma : (1Kor 1:10-13)

    "Zaklinjem vas, braćo, imenom Gospodina našega Isusa Krista: svi budite iste misli; neka ne bude među vama razdor, nego budite savršeno istog osjećanja i istog mišljenja. Jer mi je javljeno za vas, braćo moja, da su prepiranja među vama. Zar je Krist razdijeljen?"

    "Zaista, dok među vama ima prepiranja, niste li tjelesni, i ne živite li po čovjeku?” (1.Kor 3:3)

    “I to je već svakako nedostatak među vama, što imate tužbu među sobom. Zašto radije ne trpite nepravdu? Zašto radije ne pregorite štetu? Nego vi činite nepravdu i štetu, i to braći!” (1.Kor 6;7,8)

    “Ako se tko namjerava prepirati, mi nemamo takva običaja, a ni Božje crkve.” (1.Kor 11;16)

    Težimo da postanemo više nalik Gospodinu Kristu, podnoseći jedni druge u ljubavi, u poniznosti služeći Bogu, uzdajući se u Njegovu mudrost i dobrotu koja će nas izvesti iz svake zamke Zloga u duhovnom životu. Naprotiv, nastojmo da budemo što manje nalik na "tužitelja braće naše, koji ih je tužio pred Bogom našim dan i noć." Uklonimo mudrovanje i smanjimo pouzdanje i vlastita mišljenja. Budimo ponizni duhom, i Gospodin će nas prosvjetliti i voditi.

    Ljubav i zajedništvo pobjeđuje svaku zamku Neprijatelja.
    Po ljubavi će nas poznati. Po plodovima i djelima će se pokazati tko je činio dobro, a tko krivo. Mislim da je to najsigurniji put. Zamka Neprijatelja je već posijana, a to je razdor među kršćanima, prigovaranja, tužbe, neprijateljstva,podjele. Samo oni koji će iskreno tražiti Boga, ponizno gledati na svoje grijehe i propuste (a ne tuđe) preživjet će smrtonosne napade Neprijatelja.

    Bog može djelovati na razne načine, proslavljati se po misticima i karizmaticima. Lažnih duhova može biti i među jednima i među drugima, ali razdor među braćom sigurni je pokazatelj duha suprotnog Božjem.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kao prvo bilo bi lijepo poštovati pravila bloga i potpisati se, jer kako bi poštovao pravila Božija ako ne poštuješ ljudska. Lijepo je to što pišeš , no to se ne odnosi u ovom kontekstu. Želim te opovrgnuti u svoj poniznosti koju imam a ne ispasti bahat. Čuo si gdje piše ne ujarmljujte se sa krivovjercima . Ili onu; takve nemojte ni da pozdravljate. Ili što imaju zajedničko svjetlost i tama , Krist i Belijal. Naš Gospodin i Spasitelj Isus Krist nije zagovarao ni odobravao otpuštanje žene , ni blud. Neka svatko ima svoju ženu. Isto tako nije odobravao mnogoženstvo. On , Zaručnik imao je i ima samo jednu Zaručnicu , Svetu i Apostolsku Rimokatoličku Crkvu. Nije se On njoj iznevjerio jer On uvijek vjeran ostaje. Baš kao što ne odobrava razvod pa ponovno vjenčanje , tako ne odobrava niti raskol. Nigdje ne veli da prihvatimo radi ljubavi laž i krivovjerje jer je ono grijeh. Zato su ti i citati van konteksta i na ovu temu nemaju značenje. I sotona kad je napadao Isusa u pustinji upotrebljava krive Svetopisamske citate. Zato sve ono što ima zadah protestantizma donosi razdor i podjelu. A karizmatski je pokret okužen protestantizmom ,kao i 2, V.K. , N,O,... I nastavit će se djeliti do kraja dok ne propadne.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...