subota, 3. prosinca 2016.

BOŽJA KAZNA ZA GRIJEHE Pogledajte usporedbu dviju bogoslovija - modernu i katoličku

Moderna bogoslovija u Đakovu:



Katolička bogoslovija u Zaitzkofenu:


"Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas.

Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi.


Sjećajte se riječi koju vam rekoh: Nije sluga veći od svoga gospodara. Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, da vašu će čuvati.


A sve će to poduzimati protiv vas poradi imena moga jer ne znaju onoga koji mene posla.


Da nisam došao i da im nisam govorio, ne bi imali grijeha; no sada nemaju izgovora za svoj grijeh."

4 komentara:

  1. Pitam se samo zašto se uvijek izbjegava i spomenuti Istinu?
    Pa i u nastavno edukativnim poimanjima isključivost je u riječima, gdje se ne slučajno izbjegava govoriti o onomu što je puno bliže za uzeti kao "tajnu" jedne "uspješne" bogoslovije. Ne slažem se dakle nimalo sa doc dr sc Ragužem kada smatra i kaže da Ljubav treba izučavati. Koliko bi bilo podesnije reći da je Istina ta koju treba studirati i učiti.
    "Čovjek ne prosuđuje o Ljubavi, čovjek joj služi.
    Čovjek ne odobrava zlo, čovjek ga osuđuje."
    A da bi bio u stanju raspoznati dobro od zla, čovjeku je potrebno jačati i rasti u istini. Dakle, naučavati i izučavati iz pravih vjernih i vjerodostojnih katoličkih izvora onu Istinu koja jedina oslobađa.
    Nešto kad razmislim, nije zamjeriti jadnoj mladeži koju se vabi na modernističke primamljive titule laika-teologa, nego onima koji ih na to navode. Pa još u ime Ljubavi dakako...
    No sutra će nam ovi kao i mnogi što i danas rade, mahati ispred nosa svojim magistarskim doktoranduskim titulama, u očekivanju da svi mi amenujemo svakojake gluposti kojima ih budu napojili i zadojili tijekom izučavanja i naukovanja o "ljubavi". Posebice još poduprto kvalitetnim izborom štiva kao npr. onim Hegelovim i Kantovim "mutabilnim" poimanjem istine...
    A jao si ga nama bez titula i lijepih diploma, jer što god da i zaustimo u obranu one jednostavne, iskrene i svakako Katoličke pučke tradicionalne Vjere, - oni će nas lupati po glavi svojim diplomama, ili će nas negirati, pa i progoniti. Jer mi ne znamo a oni znaju.
    O tempora o mores!
    Sveti Ivane Krstitelju moli za nas!
    Sveti Thomas Moore, moli za nas!
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  2. Bogoslovija je ustanova za odgoj bogoslova - budućih svećenika, tako da prvi video ne prikazuje đakovačku bogosloviju, nego teološki fakultet. No nije bitno; valja spomenuti da je nekad fakultet bio nerazdruživi dio bogoslovije i na njemu nisu studirali laici - koji nemaju učiteljsko poslanje u Crkvi, već je to bio studijski program za odgoj bogoslova. Ovaj video savršeno prikazuje novu sliku Crkve - svi smo mi jednaki, svećenici i ženske u trapericama, a to što se svećenici rede je samo jedna od brojnih 'službi'.

    Antun

    OdgovoriIzbriši
  3. Slažem se, odmah mi je upala u oči različitost formacije i doista ih ne mogu staviti u istu crtu. Osim da mi je također uočljivo kako se na prvom videu skoro pa ni ne vidi crta katoličkoga, osim par puta kao pokazanan na tren biblije - slika izučavanja biblije i vrata sam primjetio imaju kao nekoliko križeva u kockicama pa se to može valjda uzeti ili kad govore svećenici ali u pročelju zgrade, hodnicima, prikazanim uredima i sl. nigdje ne uočih katoličkih obilježja ili je to sad u modernom dizajnu postalo normalno i politički korektno i poželjno??? Da ne bi tih crtica spot bi mogao komotno proći pod neki odsjek filozofskog fakulteta...

    OdgovoriIzbriši

Napomena pri komentiranju:
Objavljujem korisne, pristojne i potpisane komentare.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...